torstai 26. heinäkuuta 2018

Voiko sähköyhtiötä vaihtaa? Ihan vaan koska sähköyhtiö (siirto) "hoitaa"

Tuli tuossa yhdessä kohteessani vastaan, että sähkömittari pitäisi vaihtaa. Olin itsekin vaihdon yhteydessä paikalla ja asian piti olla sillä selvä. Sähköt olivat poissa vain muutaman tovin ja vaihto sujui sutjakkaasti. Kaikki vaikutti olevan hyvin, kunnes tuli seuraava lasku ja aloin selaamaan kulutustietoja energiaonlinesta. Kulutustiedot samat huhtikuulta kuin tammikuulta, jokin ei vaan natsannut. Laskussa oli myös väärä (vanha) mittarin numero. 

Lähdin asiaa verkkoyhtiön kanssa sitten selvittelemään ja ensimmäinen vastaus yllätti: "Ei meillä tiedoissamme näy kyllä, että mittaria olisi vaihdettu, saisiko lisätietoja?" Siitä sitten kuva uudesta mittarista ja kyssäriä, että missä mennään pieleen... En nyt usko, että olisi kovinkaan suurta bisnestä käydä pöllimässä hyväuskoisten sähkönkuluttajien vanhoja sähkömittareita, vaikka lienee niilläkin jokin arvo. Tiesin myös, että mittarin vaihto oli sovittu siirtoyhtiön asiakaspalvelun kanssa vaikka vaihdon taisikin aliurakoitsija tehdä. 

No lisätietojen omakohtaisesti tekemieni selvittelyjen kera saatiin asiat päivitettyä kohdalleen, kunnes huhtikuuta laskutettiin uudestaan: uusilla ja "oikeilla" tiedoilla. Muuten ihan hyvä, mutta millä helevetillä maksan vanhan vääristyneen laskun ja sitten vielä uuden laskun uusilla, vaikkakin oikeilla tiedoilla, ilman että mistään hyvityksestä on mitään mainintaa.

Ei oo turhaa olla tarkka, asioita kannattaa tsekata ja tuplatsekata, jotta säästyy isommilta yllätyksiltä. Leffaliput (kas niin perinteikkäät) hyvityksenä jokseenkaan nyt ei tunnu riittävän, katsotaan mitä tästä sopasta vielä saadaan aikaan. Jos nyt saisivat laskutukset ja mittaritiedot kuntoon.

Energia-ala ja energiayhtiöt muutoinkin vähän väliä eksyvät otsikoihin, harvemmin positiivisessa mielessä. Toki omalla kohdallani oli kyseessä suhteellisen pieni moka, joka jäi vähäiseksi koska tartuin asiaan ajoissa. Asia myös korjattiin ja selvitettiin lopulta ja tulihan siitä saatua myös pieni hyvitys leffalippujen muodossa.

Ajatus kuitenkin sähkön omavaraisuudesta, ja siteiden katkomisesta sähköyhtiöiden suuntaan kokonaan, jäi kuitenkin itämään. Vielä ei taida sellaista energiantuotantomuotoa löytyä, jolla Suomessa voisi lyöttäytyä täysin omavaraiseksi. Puulla lämpiää talvisin ja kesäisin energiaa auringosta? Ehkä vielä jonakin päivänä... Olen energiapihi, tsekkaan laskuni enkä kuluta liikoja, mielestäni sillä säästää sekä rahaa, että luontoa. Aikaa en ehkä toimillani säästä, mutta energiankulutuksen vähentäminen on hauska peli.

Sähkökettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti