keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Koodinimi Tönö

Avasin helmikuussa uuden varsin mielenkiintoisen oven. Tällä kertaa (jälleen) omakotitalosijoittajan maailmaan. Olin etsinyt jo useampaan toviin ensimmäisen Exitin jälkeen uutta sijoitusasuntokohdetta (linkki EXIT julkaisuun). Kohteita oli seulottu, tarjouksia tehty ja näytöilläkin käyty. Kun eteen tuli varsin mielenkiintoisesti hinnoiteltu tönö tutulta alueelta homma lähti etenemään varsin nopeasti:

 • 2 päivän sisään näyttö
 • Ennen näyttöä budjetin raamit ja pienet lisäselvittelyt
 • Näytöllä keskittyminen, tutustuminen rakenteisiin ja materiaaleihin ja (paljon) kysymyksiä joihin (vähän) vastauksia
 • Näytönjälkeiset tunnelmat ja lisälaskennat
 • Näyttöiltana vielä tarjous sisään, tarjous voimassa noin 40h
 • 2vkon sisään kuntokartoitus ja asuntokauppa
 • Noin 1kk alkusysäyksestä avaimet kädessä ja pikku purkupuuhastelua

Oma ensiasuntoni löytyy samalta alueelta, jonka väitän olevan ja olleen merkitsevimmässä roolissa. Alue, hintataso ja talotkin ovat varsin tuttuja ja ostamani talon ohi olen mennyt monesti. Muistan vanhat omistajatkin, vaikka en heitä voikaan väittää tunteneeni. Talossa on historian havinaa ja vanhatkin asukkaat asuivat siinä liki 100v asti. Hattua pitää nostaa. Talo oli hinnoiteltu varsin maltillisesti ja kaupanteko oli järjestetty varsin mielenkiintoisesti.


Asuntokaupan psykologia - julkaisuun pääsee tästä. Jutusta löytyy tarkentavaa tarinaa Tönön kaupanteosta, mutta myös paljon muuta.


Tottakai siihen oli syynsä miksi omakotitalon voi saada kasvukeskuksen keskustan läheisyydestä lähes yksiön hinnalla. En pelkää remontteja, mutta ymmärrän miksi muut eivät niistä suuremmassa mittakaavassa välttämättä innostu. Toisaalta väitän löytäneeni mahdollisuuksien talon niin monipuolisuudeltaan kuin tuotoiltaankin. Mitä mahdollisuuksia sillä saan avattua ja pääsenkö hyödyntämään kohteen täyden potentiaalin paljastunee vasta myöhemmin. (Omakotitalo vs yksiö sijoituskohteena julkaisuuni pääsee TÄSTÄ)


Vesijohdot, viemärit, salaojat, ikkunat ja katto olivat aikojen saatossa tehty. Paljon merkittäviä remontteja ja huoltotöitä oli takanapäin. Paljon remontteja oli edessäpäin:

 • Kaikki pinnat
 • Keittiö
 • Kylpyhuone
 • Wc
 • Lämmitysjärjestelmä
 • Ovet

Koodinimi Tönö syntyi tämän koronaremonttikohteen aikana. Olen varsin DIY, joten tämäkin kohde tuli sillä asenteella hankittua. Kotisali muuttuikin remppasaliksi taikka vähintään remonttihyötyliikunnaksi. Lähipiiri oli ja on merkittävä tukijalka remontille, mutta toisaalta Tönö on myös heille varsin helposti koronavapaaksi julistettava leikkikenttä.


Aikaisempiin DIY julkaisuihin alta:


Tönöllä tulee vietettyä välillä hetki jos toinenkin ja siellä on aina vähintään ”pikkupuuhaa”. Myönnän useita hetkiä kuluneen myös suunnittelun, haaveilun ja ideoinnin parissa. 3-4 harmaan sävyt eivät riittäne tässä kohteessa sykähdyttämään. Kokemusta karttuu myös energiaremontin ja -avustushakemusten myötä. Koksipoltin onkin jo lähtenyt kävelemään, eli Tönöllä on eletty aikaa ennen öljylämmitystä. Vihreä vuokranantaja toimii edelläkävijänä. Mikä toimii omakotitalossa toimii vielä merkittävämmällä mittakaavaedulla myös kerrostaloissa. Sitäkin puolta on jo aiemmin tullut toteutettua. (Vhireä vuokranantaja - kirjoitukseen pääsee tutustumaan TÄSTÄ)


Jos siis jatkossa huikkaan olevani matkalla Tönölle niin tiedätte, että olen kädet savessa taikka pölyssä. Tönöllä tapahtuu ja siihen projektiin pääsee aivan eri tavalla käsiksi ottamalla seurantaan Instagram tilini jonka löytää nimimerkin DIY_Lord takaa. Joitain kuvia myös Twitteriin välillä eksynnee, joten kannattaa sitäkin ehkä seurailla @vuokranantaja, se lienee yhä aktiivisin somealustani. Sinne myös ilmaantuu (lähes poikkeuksetta) jakoon keskiviikkoisin uusinta blogijulkaisua luettavaksi ja sunnuntaisin myös paluutulevaisuuteen julkaisu, eli uusvanha yhä ajankohtainen bloginosto.


Olen jo henkisesti varautunut ettei Tönön budjetti taikka aikataulu pidä, mutta elämä on tehty elettäväksi. Suunnitelmat ja backupplänit on laadittu. Tekemisen ja erityisesti yhdessä tekemisen meininki on ihan hauskaa vaikkakin välillä voi hermoja raastaa. Onhan tässä samalla ehtinyt tapahtumaan yhtä sun toista. Vuokranantajan työ olikin varhaiskeväällä uusien kohteiden hankintaa, pari vuokralaisen vaihtumista ja yksi autopaikan myynti. Eli varsin vaiherikasta. On sitä Tönöllekin jäänyt aikaa, välillä liikaa ja välillä aivan liian vähän. Yleensä asioilla vaan on tapana tapahtua samaan aikaan.


Palataan tähänkin aiheeseen vielä myöhemmin.


Kesäkettu kiittää ja kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti