keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Velka = vihollinen

Myönnän itsekin ajatelleeni velkaa pahana häpeänä ensimmäistä asuntoa etsiessäni. Olisin tietysti halunnut maksaa sen kokonaan omilla säästöilläni, mutta harvoimpa se onnistuu. Kun vihdoin löysin ensiasuntoni, vuosia sitten, kauhistuin, kun jouduin ottamaan velkaa. Elämän tehtäväkseni tuli minimoida velka ja maksaa se mahdollisimman nopeasti pois. Tällöin onneksi myös tajusin maksimoida ensiasunnon ostajan edut, eli en ottanut aivan liikaa velkaa, mutta en myöskään liian vähän. Valtiohan takaa ensiasuntoni lainaa ja tarjoaa vielä korkotuen (toki se jokin 3 ja jotain % ylittävä osa tuntuu kovin kaukaiselta).

Pyrkimyksenäni oli tottakai, että olisin ottanut sopivasti velkaa. Itse ajattelin, että se vähänkin oli liikaa. Nykyään voivottelen kuinka vähän käytinkään velkavipua hyväkseni, vaikka sainkin ostettua ensimmäisen sijoitusasuntoni vähän yli vuoden päästä ensiasunnon oston jälkeen. Tyypillinen suomalainen kuitenkin ajattelee juuri niin, että velka on pahin vihollinen ja jokin ihmeellinen häpeä ja siitä on pakko päästä nopeasti eroon. Lähes 0%:n koron maailmassa, miksi ihmeessä? Sehän on lähes ilmaista rahaa, vaikka miten haluaisi ajatella, että mikään ei ole koskaan ilmaista ja pankki ottaa aina omansa. Pankki tosiaan ei ole hyväntekijä, eli se ottaa omansa marginaaleissa ja kuluissa jne.. Verrattuna 90-luvun joihinkin 10-15% korkoihin, tilanne on kuitenkin aivan eri, pelikenttä on muuttunut.

Tälläista tilannetta ei ole ennen nähty, että korot olisivat menneet miinukselle. Jokunen vuosi sitten ihmeteltiin kun korot olivat alle 2% ja sitten alle 1%, "Tämän alemmas ei voida enää mennä". Sitten kohti nollaa ja nyt ollaan jo suomalaisten suosituimman viitekoron, 12kk euribor, kanssa alle nollan prosentin. Miinuksella?! Ilman marginaaleja pankkien pitäisi maksaa meille velallisille? Joissain maissa tällaisiin ihmeellisyyksiin ollaan oikeudessa asti päädytty. Eli pitäisi olla hyvä asia, että on velkaa. Pelikenttä on tosiaankin muuttunut. Shakki onkin muuttunut yhtäkkiä tammeen.

90- lukua ja nykypäivää ei kuitenkaan voi täysin verrata, sillä tuolloin inflaatiokin oli korkealla tasolla ja tasoitti puntteja. Elämme kuitenkin historiallisia hetkiä, moni kuvittelee ja ennustaa jälleen "Enää ei tosiaan voi mennä alemmas"... Vai voiko sittenkin? Ennustajat ovatkin yleensä se suurin joukko jotka ovat väärässä. Tottakai sieltä aina löytyy joku joka oli oikeassa ja pääsee otsikoihin. Tarpeeksi pähkähullu voi arvata joskus oikein ja saada oman "one minutes of fame"- hetkensä. Koska tapahtuu ja mitä, aika näyttää...

Velkavipu on kaksiteräinen miekka, hallitusti ja harkiten käytettynä, omaan sijoitusfilosofiaan sopivana se voi olla hyvinkin tuottoa lisäävä tekijä. Toisaalta korkojen kova nousu tai omien tulojen yliarvioiminen tai isot muutokset tuloissa (työttömyys, onnettomuus, tyhjät kuukaudet) voivat vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti.

Toiset rakastavat velkaa ja pelaavat suurilla panoksilla, toiset vihaavat velkaa ja haluavat siitä eroon. Jokaisen on kuitenkin löydettävä se oma polkunsa. On vissi ero riskin määrässä, jos on 20% velkavipu, kuin jos velkavipu olisikin 90%. Sama homma pätee tuottoon. Itse kuulunnen aikalailla keskikastiin, ei omalla kohdallinikaan lainat ihan ole kihahtaneet hattuun, toisaalta olen aivan eri linjoilla, kuin ensiasuntoa ostaessani.

torstai 17. marraskuuta 2016

Sosiaalinen media (osa 2) - taloyhtiön nousu tuhkasta

Taloyhtiöt remontoivat ja täten uudistuvat paljon. On meneillään rakentamisen buumi, sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Miljoonia laitetaan hankkeisiin, joissa parannetaan talon/rakennuksen toimivuutta ja elinikää. Yhtälailla miljoonia laitetaan myös uusiin kohteisiin. Pienellä rahalla (itse miljoonahankkeisiin verrattuna) näiden sivuun voisi liittää digitalisaatiota asunto-osakkeen osa.alueiden ja koko taloyhtiön kunnon ja toimivuuden seurantaan.

Auto on nykypäivänä kovin tekninen vimpain, siitä pidetään hyvää huolta ja mennään äkkiä huoltoon kun auton tekniikka vilkuttaa vikavaloa mittaristossa. Huoltoliikkeessä luetaan yleensä tietokoneella vikakoodi, tiedetään mitä pitää tehdä. Voisiko sama toimia myös asuntojen kohdalla? Älylaitteella voisi ohjata ilmanvaihtoa, lämpötilaa ja seurata energiankulutusta? Se on jo mahdollista, mutta niin hyvin hyvin hyvin harrrrvinaista, koska se maksaa. Ja tottakai se maksaa, se on melko uutta, autoissa on ollut jo iät ja ajat vikailmaisimet, kauko-ohjaimia, sähköiset ikkunat ja katto, mutta asunnoissa näitä suhteellisen pieneen tilaan ängettyjä teknisiä mahdollisuuksia ei käytetä.

Miettikääpä, että marssitte ostoskassit käsissä asuntoonne ilman avaimia, tai älyvimpaimella laitatte olohuoneen sohvalta saunan päälle, hallinnoitte musiikkia, muuta elektroniikkaa ja tekniikkaa. Mikroa tai saunaa älylaitteella käynnistäessä se myös hälyttää jos niissä on jotain epämääräistä (pyykit, kissa tms.). Kylpyhuoneen oven vieressä elektroninenpaneeli kertoo kuinka lämpimänä lattialämmitys käy, huoneen lämpötilan ja vedenkulutuksen (päivä, vko ja kuukausitasolla). Samainen tai vaikka erikin laite on liitetty muuhun tekniikkaan ja ilmoittaa asukkaalle enregiankulutuksesta, omistajalle, isännöitsijälle ja huoltomiehelle huoltotarpeesta. Asia hoituu lähes itsestään. Laitteen sovelluksista voi tilata vaikka ruokaa kotiovelle. Laite voi toimia myös ovipuhelimena ja näyttää ovisoittajan pärstän eteesi kirkkaana ja selkeänä. Ei olekaan Pekka, en päästä sisään.

Älylaitteet voivat myös oppia elintavoillemme, kun olemme kotona ilmastointi ja lämpötilat mukautuvat tilanteeseen, sama homma kun emme ole kotona. Energiaa säästyy vaikka elinmukavuudesta ei tingitä. Asiaa ei tarvitse välttämättä itse edes ajastaa.

Kuinka monet miettivät näitä asioita? Maalämmöstä, aurinkoenergiasta (jopa Suomessa), lämmön talteenotosta jne. puhutaan aktiivisesti ja tottakai ne ovat merkittäviä asioita. Mitä jos niiden lisäksi talo olisi älykäs ja pystyttäisiin säästämään vastikkeissa jollei useita kymmeniä niin useita prosentteja?

En usko, että esittämiäni asioita saadaan asuntoihin ihan ilmaiseksi, mutta kyllä ne tulisivat maksamaan itsensä takaisin ja voisivat lisätä paremmin kuin hyvin koko rakennuksen elinikää ja käyttömukavuutta. Enkä usko, että puhutaan satasista per asunto, ehkä ennemminkin tuhansista euroista. Kova summa, mutta jos sillä päästään nykypäivään. Itse ainakin haluaisin nostaa aiheen keskustelun tasolle ja kyllä haluaisin ainakin itselleni ja perheelleni moista mukavuutta.

Virtuaalikettu kuittaa.

maanantai 14. marraskuuta 2016

An adventure of a lifetime

I think writing this blog from time to time also in English is good for me. In the first place I am sure I will make a lot of mistakes writing this, but please try to be patient, and the main idea is to improve my English skills. At some point I want to have some contacts from outside Finland and therefore English is a must. I know Finnish markets pretty well and I actively update my knowledge but I have a hunger also for markets abroad.

An adventure of a lifetime, not just a good song, but also holds the main idea of the whole investing world and is also a way of life for a landlord. Being a good investor means that it is a hobby for a lifetime, you have to think way ahead into the future. Being a landlord is pretty much different than investing in stocks, bonds etc., both have a lot of similarities but comparing the two I say that being a landlord and doing a lot myself is much more adventurous and fun. You never know when your tenant calls, they move out or left their key inside etc.. Stocks don't call you, they go up and down and businesses change but they are not as interactive and eventful as being a landlord. Yes I have picked my side and many others might say quite the opposite. But yea, the blog is about being a landlord and I am telling my story and it is an adventure of a lifetime.

This is still quite early days of my adventures of a lifetime as a landlord. I have already seen pretty much but I can imagine that there is much more to come. Many more times I will have a pointless conversation, laugh my lungs out, wonder to sell or not to sell etc.. I have done many things that an investor or a landlord should not but I hope that at some point I will learn. Also a reason to have this blog, a reminder for me what I have done and what I should have done. Am I going to be a landlord for the rest of my life? Time will tell, I hope not, I hope that I know to jump of the train at the right time.

I think you can get better English even by Google translating my earlier posts. I hope not but I seriously can imagine that. Welcome aboard, until next time!


KKKK

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Vuokravälittäjä vai mää itte?

Kuumin vuokralaisten asuntoetsintä lienee nyt aikalailla kokonaan ohi, moniko asuntosijoittaja vuokraa itse ja moniko käyttää välittäjää? Onko asia käytännössä se ja sama? Aikaa, vaivaa ja rahaa kulunnee valinnasta riippuen vähän eritavalla.  

Asuntosijoittamista aloittelevana kävi muutamankin kerran mielessä laittaa ammattilainen asialle vuokraamaan hianoa asuntoani. Riskitöntä vai vastuutonta? Riippunee jälleen hyvin useasta seikasta ja siitä kuinka paljon itse haluaa nähdä vaivaa ja liata käsiään (ja kuinka pihi olen). Kohdallani ainakin pätee, että halvalla ja tee-se-itse.

Yhä edelleen silloin tällöin, kun kohteeni tulee jälleen vuokrattavaksi, pohdin eroa vaivattomuuden ja omaehtoisen vuokralaisvalinnan välillä. Asun samalla paikkakunnalla kuin kohteeni ovat, joten ratkaisu on ollut yleensä melko yksinkertainen. Ja kuten julkaisuistanikin on jo varmaan käynyt ilmi, tykkään tehdä itse ("mää itte"-asennetta), näen hedelmät helpommin ja ainakin tiedän ketä viime kädessä syyttää. Tosin itseähän siinä yleensä kuuluu syyttää jos välittäjä nyt on sattumalta huonon vuokralaisen löytänyt tai vuokralainen jotain toilailee (on kyse sitten jatkuvasti vuotavasta hanasta tai hätäinen lähtö tai vuokrien maksamatta jättäminen ja häätö). Harvemmin välittäjää vastuuseen saa virheestä, mikäli sellaista edes on syntynyt. Lienee yleensä vaan huonoa tuuria tai liian vähäistä seurantaa.

Itse vuokraamalla pääsee myös paremmin vuokralaiskantaan ja oman asunnon kiinnostavuuteen kiinni. Tykkään olla persoonallinen ja tutustua mieluisimpiin asunnon hakijoihin. Tuleehan siinä vastaisuuden varalle laitettua verkkoja vesille sitäkin kautta. Eiväthän kaikki saa asuntoasi ja jos annat hyvää kuvaa niin kyllä minulta ainakin välillä kysellään perään, että muutosta olisi tulossa, olisiko vapaana jotain? 

1-2kk vuokra vuokravälittäjän (no okei välitysfirman) taskuun ja "tuurilla" vielä pommi vuokralaiseksi niin vuokranantaja kiittää. Kiitän kun olen valinnut itse vuokralaiseni, joka vielä ilmoittaa vioista, korjaa tai tarvittaessa pyytää korjauttamaan niitä ja vielä kehuu kämppää. Kuittaan hymyssä suin kun vuokralainen asiallisesti ja fiksusti ilmoittaa elämäntilannemuutoksistaan ja muuttoaikeistaan ajoissa. 

Ei mitään pahaa sanottavaa välittäjistä, kun en itse ole vielä käyttänyt. Ei mitään pahaa sanottavaa omatoimisesta vuokraamisesta, leppoisaa hommaa, kun homman osaa. Jinx ja koputetaan puuta.

KKKK