tiistai 18. elokuuta 2020

Sijoitusasunto alusta loppuun, sijoitusasunnon elinkaari

Sain juuri hiljattain toteutettua ensimmäisen sijoitusasuntoni EXIT strategian, jos sitä nyt moiseksi voi kutsua. Exit strategia lienee kaunisteltu versio siitä, että myin siis ensimmäisen sijoitusasuntoni. Mielestäni asunto oli potentiaaliltaan tullut tiensä päähän, vuokralainen oli vaihtumassa ja halusin kokeilla markkinaa koronan jälkimainingeissa. Toisaalta tuottotaso tippui putkiremontin myötä alle hyväksyttävän tason (min. 5%) ja uskon löytäväni vapautetulle pääomalle useampiakin tuottotavoitteisiini soveltuvampia kohteita. Mielestäni välittäjän kanssa pyyntihinta asetettiin sopivalle tasolle, olin itselläni asettanut henkiset rajat joiden mukaan asunto menisi kaupaksi ja testailin samalla vuokramarkkinaa.  

Tämän julkaisun tarkoitus on kuitenkin valottaa matkaani ensimmäisen sijoitusasuntoni osalta, jossa matkaan mahtui yksi jos toinenkin tapahtuma ja oppi. Tämä on paluu juurille asuntosijoittajana ja bloggaajana. Tuon tässä julkaisussa nostoja ensimmäisen sijoitusasunnon taipaleen matkan varrelta, eli vanhoihin julkaisuihini tähän asuntoon liittyen, niistä voi kukin bongata omat mieluisat poimintansa, joihin haluaa tutustua enempi.

Aloitetaan taival kuitenkin ensimmäisen sijoitusasunnon hankinnasta:

    - Linkki "Ensimmäisen sijoitusasunnon hankinta" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

Muistetaan sitten ettei se ole koskaan remonttilistoilla: puuttuu VAIN putkiremontti. Aika hyvin kuitenkin arvioin jo etukäteen vuokratuoton remontin jälkeen. Not bad, vaikka itse sanonkin.

Pintaremonttipäivitykset saatiin verotehokkaasti asunnon osalta tehtyä vuokralaisen kera. Palataan nyt vuokralaisen vaihtumiseen hyvissä ajoin ennen putkiremonttia. Samassa kokemuksia lemmikin omistajalle vuokraamisesta.

    - Linkki "Ceissi numero 5 ja koira" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

Muistetaan, että lemmikki voi olla hyödyllinen mahdollisuus sekä se, että vuokranantaja on aina myös myyjä ja myyntitaitoja voi aina parantaa. Juuri ennen putkiremonttia oli kuitenkin edessä vuokralaisen vaihto, joten tuohon ceissi nro neljään liittyvään julkaisuuni paluu osuu tähän kohtaan. Tässä huomataan nämä hyvin loogisessa järjestyksessä etenevät järjestysnumeroni...

    - Linkki "Vuokralainen vaihtoon (ceissi 4)" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

Jatketaan sitten taivalta taivastellen putkiremontin eri vaiheita, väittäisin, että näin kattavaa päiväkirjaa taikka ajatusten esille tuontia en putkiremonteista tai putkiremonttikohteista ole löytänyt. Odotan vielä sitä päivää kun pääsen lukemaan ja jakamaan ensimmäistä ennakkotapausta asbestilain laiminlyönneistä (vuokranantanajan näkökulmasta), terveys on asia jonka kanssa ei kannata pelleillä.

    - Linkki "Putkiremonttihanke (suunnittelua)" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Suunnitteluvaiheesta.

    - Linkki "Putkiremontti, rahalle vastinetta" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Mitä putkiremontilla saa ja mihin kiinnittää huomiota.

    - Linkki "Putkiremontti on peikko vai mahdollisuus?" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Pohdinnassa putkiremontin mahdollisuudet uhkien sijaan.

    - Linkki "Putkiremontti edennyt suunnittelusta toteutukseen" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

    - Linkki "Putkiremonttiseurantaa" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Työmaakokouksia, kysymyksiä, roolileikkejä.

    - Linkki "Putkiremontin varrelta" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Putkiremontti ja asbesti" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Kun putkiremontti on valmis" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Putkiremontti (740e/m²), jälkipyykki" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

Kuten sanottua: kattava, jollei jopa kattavin, listaus putkiremontin matkan vaiheista aina suunnittelusta jälkipyykkiin.

Kun vuokralainen, ceissi 4, ilmoitti asumisen tarpeidensa päättymisestä oli aika jälleen pohtia EXIT mahdollisuuksia. Vaikka asunnon myynti piti rinnallaan kilpailua siitä, että meneekö putkiremonttihintapäivityksellä asunto mahdollisuuksien mukaan tuottovaateiden mukaisesti vielä vuokralle. Lopputuloksena kuitenkin päädyin myymään asunnon ja hakevani uutta haastetta ja parempituottoista kohdetta. Näistä EXIT vaiheista ja ajatuksista alla olevista linkeistä lisää.

    - Linkki "EXIT toteutukseen" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Asuntosijoitusdiili lukuina (ja ensimmäinen EXIT)" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

Ensimmäisen sijoitusasunnon käänteisiin mahtui varmasti paljon muitakin askelmerkkejä, mutta tässä oli ainakin merkittävimpiä juuri ensimmäiseen sijoitusasuntooni liittyviä ajatuksiani. Toki lähes 8v omistusaikaan mahtuu yksi jos toinenkin yhtiökokous, joissa aikalailla poikkeuksetta olen aina pyrkinyt käymään ja pitämään aidon oikeasti omaisuudestani huolta. Alla muutamia nostoja matkani varrella eteen osuneista yhtiökokouksista ja niihin liittyvistä ajatuksistani. Listaus ei ole kaikenkattava copy paste kaikista yhtiökokous julkaisuista, vaikkakin melkein. Koitin tarkistaa, että nämä pitävät sisällään myös jonkinlaisen yhteyden ensimmäiseen sijoitusasuntooni. 

    - Linkki otsikolla "Word up!", TÄSSÄ olkaa hyvä. Tee taustatyöt ja puhu jos on oikeasti asiaa.

   - Linkki otsikolla "Yhtiökokous osa 1: Mahdollisuus vaikuttaa", TÄSSÄ olkaa hyvä. Jos haluat pitää huolta omaisuudestasi, käyt kokouksissa ja vaikutat.

  - Linkki otsikolla "Yhtiökokous osa 2: For the greater good of all", TÄSSÄ olkaa hyvä. Yhteisen(kö) hyvän asialla?

    - Linkki otsikolla "Enemmän asiaa, vähemmän viihdettä", TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki otsikolla "Yhtiökokouksen (t)aikaa", TÄSSÄ olkaa hyvä.

   - Linkki otsikolla "Yhtiökokous osa 3: Minustako hallituksen puheenjohtaja?", TÄSSÄ olkaa hyvä.

Kun tässä listaa aiheita ja otsikoita, joista kaikista olen kirjoitellut, niin voisin sanoa ensimmäisen sijoitusasunnon opettaneen hyvinkin paljon. Luonnollisesti juuri ensimmäinen sijoitusasuntoni on useiden kirjoitelmieni inspiraatio. Olen aivan varmasti tämänkin matkan varrella ehtinyt kasvamaan niin ihmisenä, sijoittajana, asuntosijoittajana, vuokranantajana kuin taloyhtiön osakkaana. Tiesin kuitenkin, että kyseisen asunnon tie oli tullut päähänsä ja on aika siirtyä muille sijoituslaitumille, mitä oppeja se tuokaan mukanaan, vain aika näyttää. 

Toivoakseni näistä kirjoituksistani on jollekin vähintään viihdearvoa taikka jopa hyötyä. Tiedän myös näiden kirjoitusten kasvattaneeni itseäni ja tämä on itselleni varsin oiva keino keräillä ajatuksiani kasaan, vaikka selkeitä epäjohdonmukaisuuksiakin välillä joukkoon mahtuu.

Vuokranantaja kettu kuittaa.


PS. ohessa alla linkit jutussa mainittuihin biiseihin, linkit johtavat youtubeen:

Iron Maiden - For the greater good of god

Korn - Word up!


3 kommenttia:

 1. Kiitos, tässä tuli paljon hyviä vinkkejä sijoitusasunnon ostoon ja ylläpitoon. Hankin itse juuri ensimmäisen asuntoni. Putkiremonttisuunnitelmia on tehty taloyhtiössä jo hyvän aikaa, päädyimme kuitenkin ensin tilaamaan selvityksen putkien kunnosta viemärikameralla. Sitten nähdään missä aikataulussa putkiremontti täytyy toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kumarrus palautteesta, kiva kuulla! Onnea putkien kuvaukseen, sormet ristissä ettei ole mitään akuuttia ja että hankkeelle jää hyvin aikaa. Mikä erityisesti tuntui hyödylliseltä? Onko jotakin mistä kaipaisi lisää kirjoittelua?

   Aina ollut toiveissa, että ajatuksistani voi joskus jotakin järkevääkin poimia. Ehdotuksia ja kysymyksiäkin saa aina esittää. Itse olen paljon yrittänyt viimeaikoina hyödyntää omien ajatusteni järjestelemisissä myös vanhoja tekstejäni. Jos näistä teksteistäni lukija tuntuu saavan ajatuksia ja ideoita niin saa jakaa eteenpäin.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus. Meillä on tuo putkiremontti omakotitalossa edessä, joten on toki hieman erilainen projekti, meillä kun ei sijoitusasunnosta ole kyse. Varmasti tosiaan opettaa paljon, kun näitä sijoitusasuntoja hankkii.

  VastaaPoista