keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Asuntosijoittajan blackweek

Blackfriday Suomessa ei ole mitään verrattuna kulutusjuhlien synnyinmaahan Yhdysvaltoihin. Onhan niitäkin aikoja myös täällä elelty kun pleikkareita ja televisioita jonoteltiin yötä myöden telttaillen. Sittemmin jonot ja ruuhkat ovat siirtyneet nettiin ja palvelimet kaatuilevat kuin dominopalikat. Sellaista jenkkilän tappelevaa hulluruuhkaa ei sentään itse ole tullut todisteltua. Taidetaan niitä legendaarisia ämpäreitä yhä jonotella tarpeen niin vaatiessa…


Black Friday ja mitkä lienee blackweek tarjoukset voivat kuitenkin olla asuntosijoittajalle arvokas mahdollisuus. Asuntosijoittaminen kun on nimenomaan välineurheilua. Asuntosijoittajana ja vuokranantajana pyrin pitämään pelivälineeni ja asuntoni varusteluineen priimakunnossa. Siitä hyödystä, helppoudesta ja ketteryydestä on aidon oikeasti iloa ja hyötyä. Olenkin aiheesta kirjoitellut tekniikan hyödyntämisen teemalla:


Täten blackfriday tai tänne rantautunut blackweek voikin olla asuntosijoittajan ostoslistan toteuttamista. Suomessa alennusmyynnit eivät nyt niin hullun hulluja ole, että kaikki hankinnat kannattaa aina väkisin toteuttaa vasta pimeään aikaan. Mutta esimerkiksi sopivana ajankohtana liikkeellä oleva asuntoflippaaja voi hyödyntää hyviä tarjouksia varsin laajasti.


Kulutusjuhlaan ei kannata toki kulutusvimmoissaan sännätä eikä sitä älypuhelinta saatikka autoa välttämättä joka vuosi tarvitse päivittää uuteen. Hankintastrategia on hyvä laatia etukäteen. Normaalisti 4000e keittiökoneet kuitenkin voi olla jörkevää poimia 2000e hintaan alelaareista ilman että tyytyy vain halppismerkkeihin.


Omakin listani on tänä vuonna varsin suppea (ainakin elektroniikan osalta). Tönöprojektiin (aiheesta lisää: Projekti tönö) liittyen tutka onkin vähän laajemmin käytössä. Kohdelistalla on tänä vuonna mm.

  • Erillisuuni
  • Liesituuletin
  • Ulkovalaisimet
  • Jalka ja kattolistat
  • Laatat
  • Kiuas
  • Suihkuhana
  • Ulkoinen kovalevy
  • Näin nimetäkseni muutamia


Onhan sitä joskus aiemminkin tullut uusittua muutaman vuokra-asunnon liesi taikka jääkaappi taikka pedukone sopivana ajankohtana. Väittäisin säästäneeni tuhansia euroja tai ainakin satasia. Ajoittaminen voi olla asuntosijoittajan kaveri.


On ollut varsin hassua huomata bf tarjoukset myös asuntomarkkinapuolella. Aina vain tulee uusia asioita hämmästeltäväksi asti. Vuoden ilmaiset vastikkeet, ilmaiset sähköt taikka sälekaihtimet… Kiva, mutta isossa kokonaisuudessa ehkä melko merkityksettömiä asioita (tarkoitan prosentuaalisiksi alennuksiksi laskettuna). Onhan niitä tuhansien ja kymppitonnienkin alennuksia nähty. En tosin tiedä onko black friday siihen syy. Se lienee hyvä markkinointikeino saada ihmiset innostumaan. Ja toisekseen lisäkeino saada varastot tyhjiksi.


Hankinnoissa kannattaa olla järkevä eikä turhuuksia kannata haalia eikä muutoinkaan hypätä alelaariin laput silmillä. Siinä mielessä lienee hyvä ettei black friday koskaan eksy Suomeen samalla hyökyaallolla kuin vuosittain jenkkeihin. Rusinoita voi kuitenkin poimia pullista.


Onnea metsästykseen, oli kyse sitten tuotteista tai asunnoista.


Tarjouskettu kuittaa.


lauantai 13. marraskuuta 2021

Takaisin perusasioiden äärelle: ceissi 12

Back to basics elikkäs itse vuokranantajuuteen. Tähän vuoteen on mahtunut yhtä sun toista aina autopaikkakaupoista tönöprojektiin (tönöön pääsee tutustumaan tarkemmin (TÄÄLLÄ) plus paljon muuta. Vuokralaisiakin itselläni vaihtui kahdessa eri asunnossa ja vältyin tyhjiltä kuukausilta. Toisen asunnon osalta piti olla luova ja asunnosta tuli pyydettyä ”varastovuokraa”, koska vuokralaiset asuivat toisella paikkakunnalla kesän. Toisaalta, eipä se asuntokaan kulunut.

Case nro 12


Sitten itse aiheeseen eli tarkempaan sukellukseen semilyhytaikaisvuokraukseen. Molemmat asunnot, joissa minulla vaihtui vuokralaiset tulivat markkinalle keväällä. Lähes kaikki vuokranantajat tiedostanevat eri vuodenaikojen mahdolliset erilaiset haasteet. Hienoahan se aina olisi päästä ”kesäsesonkina” vuokraamaan. Tiedän että vuoden määräaikaisilla, jotka katkeavat aina kesäisin voisi asiaan vaikuttaa. Alla kuitenkin lisää ajatuksia miksi joustavuus ja luovuus kannattaa. Väittäisin niillä mm. näissäkin tapauksissa välttäneeni tyhjät kuukaudet ja saaneeni irtisanomisilmoitukset varsin hyvissä ajoin. Niin joo ja eihän se määräaikaisuus nyt ihan kiveenhakattu ole (mm. paikkakunnan vaihto työpaikan tai opiskelujen perässä).


Luovuus luo kilpailukykyä (kuten aiemminkin olen kirjoittanut TÄÄLLÄ), sillä tässä kohteessa en pitänyt kynsin hampain kiinni mahdollisimman pitkästä (ja täten mahdollisesti vaivattomasta) vuokrasuhteesta. En siis pakottanut perinteiseen vuoden sitoutumiseen. Vuokralainen varsin avoimesti ilmoitti oman elämän mahdollisuuksien mukaan vievän kesän jälkeen muille maille, mutta jatko-optio oli vahvasti mukana. Tiedostin asian ja kommunikaatio toimi erittäin hyvin alusta asti. Pystyin myös varautumaan vuokralaisen lähtemiseen sesonkiaikana. Usein varautuminen ilmoituspohjien ja kuvien kanssa on suotavaa muutoinkin, mutta myös henkinen valmistautuminen on tärkeää.


Korona on osoittanut ettei vuokranantajankaan markkina enää toimi härskin puoleisesti vain vuokranantajan eduksi kuten ”vanhaan hyvään aikaan”. Hyviä/parhaita vuokralaisia ei ole välttämättä enää sesonkinakaan jonoksi asti. Täten en pidä perinteisistä ehtolausekkeista kynsin hampain kiinni. Sallin tässä tapauksessa myös koiran. Aiemmasta koirakokemuksestani jäi varsin hyvä fiilis ja samoin jäi tästä. Kunhan lemmikistä saa osviittaa tai tämän voi nähdä etukäteen ei se välttämättä ole missään nimessä pelkkä uhka. Onhan itsellänikin varsin lutunen ja itsepäinen ahmatti baageli.Koira saattaa kuluttaa asuntoa enemmän. Sanottakoon silti etteivät ne kaikki jäljet ole osa normaalia kulumista, joten maksuvelvoltteita vuokranantajan suuntaan voi jäljistä tulla. Ensimmäinen sijoitusasuntoni oli kyllä kuitenkin mitä parhaimmassa kunnossa hyvin koulutetun isokokoisen koirankin jäljiltä, nostan hattua kouluttajalle. Samoin oli tämäkin yksiöni. Hyvin koulutettu lemmikki kertoo omistajastaankin jo paljon.


Lyhytaikainen vuokraus ei kuitenkaan tuonut mukanaan tyhjää kuukautta, tosin luonnollisesti pientä vaivaa uuden vuokralaisen etsintä aina tuottaa. Vuokralainen piti kuitenkin varsin mielellään näyttöjä ja auttoi myös uuden vuokralaisen etsinnässä. Hyvät fiilikset johtivat myös uuden vuokralaisen löytämiseen. Itse kävin luonnollisesti kirjeenvaihtoa uuden vuokralaisen kanssa sähköpostitse ja puhelimitse. Avaimet kuitenkin luovutin itse ja teimme alkutarkastuksen yhdessä uuden vuokralaisen kanssa.


Fun fact: semilyhytaikainen vuokralaiseni (omakehu lehahtaen) innostui asuntosijoittamisesta ja lähtiessään asunnostani oli itsekin jo vuokranantaja. Ilmeisesti ja kuulemma olin antanut hyviä oppeja. Ja tottakai lupasin olla käytettävissä jos haluaa aiheen tiimoilta sparrailla, uskoakseni myös itselläni on paljon opittavaa.


Note to self: olen tälle yhä kahvit/kaljat velkaa, kun suhtautui näyttöihin ja esitelmöimään asuntoa aina niin positiivisesti.


Vuokralaisesta voi ja kannattaa pitää huolta. Pitäähän silloin vuokralainenkin (ehkä) todennäköisemmin parempaa huolta omasta kodistaan ja vuokranantajan omaisuudesta.


Vuokranantajakettu kuittaa.


PS 

Case laskentakaavani aivan varmasti ontuu, eikä valitettavasti seuraa tarkan lineaarisesti aitoa aikajanaa. Täten myös numerojärjestykset voivat vaihdella. Monta asiaa riippuu myös laskentakaavasta: kuluneeseen vuoteen on mahtunut mm. 8 uutta vuokralaista (4 autopaikkaa, 2 asuntoa, joissa toisessa pariskunta ja toisessa vuokralainen vaihtua kahdesti).