tiistai 19. joulukuuta 2017

Vuokralaisen lahjontaa

Vuokranantajana en koskaan ole lahjonut vuokralaisiani (en ole joulupukki), muuten kyllä pitänyt huolta että kaikki toimii ja on hyvin. Enkä lahjo heitä vieläkään. Asia yleensä joulun aikaan puhuttaa, mutta itse en koe lahjoja tarpeelliseksi, vaan vähän jopa tunkeilevaksi. Tokihan "joululahja" voi olla hyvä tekosyy käydä tsekkaamassa kämppien kuntoa, mutta kukin tallaa tavallaan. Mieluummin hyvä vuokralainen hommaa sitten minulle lähtiessään uuden samanlaisen vuokralaisen tilalleen ja saa onnistuneen vuokrasuhteen jälkeen palkkioksi vaikka 200e.

Uskon, että 1-2e suklaalevy voi tuoda hyvän mielen ja samalla tosiaan vuokanantaja pääsee tarkastamaan kämppänsä kunnon. Kääntöpuolena moinen voi toisaalta loma-aikaan tuntua vuokralaisesta hivenen tunkeilevalta. Erityisesti kun me suomalaiset arvostamme omaa tilaamme. En ole kokeillut kyseistä tapaa, joten en voi kikkaa aivan pystyynkään haukkua. Aivan varmasti on myös tilanteita, joissa suklaalevy toimii.

Paljonko se suklaalevy auttaa siinä, että vuokralainen pystyy maksamaan paremmin vuokransa tai paljonko asumisviihtyvyys kasvaa? Vaikutus lienee lähellä nollaa. Ja vaikka kämppä olisi kuinka ihana, mutta liian kallis, niin suklaalevy ei luultavasti juurikaan lohduta tai muuttopäätöstä onnistu muuttamaan. Uusi kodinkone voi kääntää pään ja auttaa venyttämään penniä juuri sopivasti. 

Itse voisin kuvitella päätyväni joku päivä kokeilemaan jotain lahjakikkaa, erityisesti tuo huippuvuokralaisen apu uuden huippuvuokralaisen löytämisessä voisi olla hyvä kikka. Tuntuva rahallinen panostus ja kytkös siihen, että vuokrasuhde kestää, voisi toimia. Vaivatonta ja huomattavasti halvempaa kuin välittäjän käyttö. Ja miksei vaikka joululahjaksi uusi kodinkone tai keittiöremppa, jos vuokralainen on loma-ajan kotikonnuillaan? Molemmat hyötyvät ja voisin kuvitella vuokralaisen kiitollisuuden olevan melko korkealla.

Lahjonta on taitolaji ainakin bisnesmaailmassa. Vuokraaminen on bisnestä, joten kaippa se siinäkin voi toimia. Laillisemmin (varsinkin liikemaailmassa) lobbaaminen (laillinen lahjonta) omaa kuitenkin pitkät perinteet ja toisaalta tutuiltani (vuokralaisia) en ole koskaan kuullut näiden saaneen mitään lahjoja vuokranantajiltaan.

Asia on kuitenkin syvemmän tarkastelun, ja mitä luultavimmin testaamisen, arvoinen. Suklaalevy? Ehkä ei. Jotain muuta konkreettisempaa voisi kokeilla. Aika näyttää, tai sitten olen niin pihi etten moiseen lähde vaan jatkan perinteisellä keinolla, joka tuntuu sekin toimivan paremmin kuin hyvin.

Joulukettu kuittaa.