maanantai 27. helmikuuta 2017

Asuntosijoittaminen ja vuokranantajat otsikoissa

Lieneeköhän nyt muutaman viime vuoden aikana kulunut montaakaan viikkoa, kun ei ole jossain mediassa nostettu vuokranantajia ja asuntosijoittajia esille? Tänä vuonna trendi vaikuttaa siltä, että lähes päivittäin aiheesta löytyy otsikko, lähes viikoittain isompikin juttu. Eikä näitä juttuja ole vain iltalehdissä ja seiskassa, vaan kyllä sieltä enemmissä määrin löytyvät mm. ihan Kauppalehti ja HS. Vuosi 2017 lienee kulta-aikaa, sillä vuoden 2016 rakennusbuumi lienee kantanut oman kortensa kekoon.

Asian mediakiihkoilua toki edesauttavat uudisrakennusbuumin ohella alhaiset korot, vuokra-asuntojen kova kysyntä, pakolaiset, putkiremontit ja korjausvelka jne jne. Asiaa voikin siis nostaa esille monelta kantilta. Kukin voi valita mieluisensa, tänään pääkalloja ja huomenna kultavuoria. Hyvin usein huomautetaan myös vuokranantajien "ilmaisista lounaista", että miten näin voi olla!? Verovapauksia ja muutenkin on jo niin kovat tuotot. Välillä pelotellaan kamalilla vuokralaisilla ja välillä kamalilla ja ahneilla vuokranantajilla.

Näistä uutisista löytyy varmasti paljon asiaa, mutta myös paljon toistoa ja ehkä jopa värikynääkin. Ohjeita ja kirjoja ja opastajia ja maksullisia neuvoja kyllä löytyy. Niitä kuunnellessa ja lukiessa kannattaa pitää suojalasit päässä ettei aihe vie koko kättä ja kura lennä silmiin ja tee sokeaksi reaalimaailmalle...

Otsikoissa ja itse uutisissa käytetään jos jonkin verran värikynää. Mitä poimii mistäkin artikkelista hyödyllisenä, on kunkin lukijan itsensä päätettävissä. SoMe ja kiireinen maailma ovat johtaneet melko räikeisiin otsikoihin, jotta klikit maksimoidaan ja pomo pysyy tyytyväisenä. Laatu kärsii, mutta kyllä usein ihan aiheellista ja hyödyllistäkin tietoa löytyy, voi olla, että sitä pitää vähän enemmän penkoa.

En sano, että istun foliohattu päässä ja odotan, että kaikki talopyramidit kaatuvat, vaikka näemmä Tampereellakin juuri melko iäkäs tönö sai purkutuomion ja Suomen "pieni" (miljardien) korjausvelka istuu, odottaa ja kasvaa. Hometta ja syöpää on kaikkialla, taloakaan ei voi enää myydä, koska pelätään 5v vastuuta ja oikeudenkäyntejä. Luen paljon alan artikkeleita, Twitteri suorastaan tulvii niitä päivittäin. Suurimmasta osasta jää jotain käteen, aina oppii uutta. Se on tässä harrastuksessa varmaa, ettei mikään ole varmaa. Täh? Niimpä... Lukekaa vaikka oikeuden (ja eri oikeusasteiden) päätöksiä aiheesta.

Hauskoja lukuhetkiä!

KKKK


sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Airbnb Landlord - Testing testing, attention please

So far not so good. I think I have quite a lot to learn. I have taken good pictures which gives nice and tidy big picture about my rental apartment (room and shared living room, kitchen and bathroom). I have a well equipped kitchen, bathroom with floor heating and Sauna. Calendar might be the most challenging, because even I do not know where I am and when but I still would like to have my apartment make me a little extra money (well, who would not?). It might not be a rental because I live in it most of the time but it would be nice not to have it empty, just burning money. But I do start to have a feel how it works and I do get people to come by and klick my accommodation. They have not made reservations yet though.

From the beginning of this year I sort of made a New Year's resolution that Airbnb will be one of my major experiments this year. How big and how much time invested, time will tell. Airbnb landlording seems to be picking up pace also here in Finland and also I need to wake up to it. It is still quite rare and even the officials don't know how to react to it yet. Laws and regulations are being regulated but there have not been yet any bigger issues in the court rooms, so it is quite early to say. People are merely rambling that they don't want Airbnb rental as a neighbor and others don't mind if they (Airbnb visitors) know how to behave and obey the rules. So once again it seems that something new is coming and it cannot be good... Even though manymanymany Finnish people uses it nowadays when traveling abroad and it seems to have more positive than negative feedbacks.

Sharing your own home with foreigners might be scary thought even though it might be also worth something. With reward there comes risk. But what about if you rent your temporary home? You have with you what you need, nothing that valuable that you cannot pick up with you. So you sort of a have the both good sides... It is your apartment as well but you are not that attached to it or to your stuff. You have good enough stuff that you enjoy living there... So I could imagine that others too might enjoy staying there a night or two... I at least hope so.

--
Finnish landlord

maanantai 13. helmikuuta 2017

Putkiremonttihanke (suunnittelua)

Yhden kohteeni putkiremppa lähestyy ja nyt eletään suunnitteluvaihetta. Kohtapuoliin siirrytään jo jännittävään tarjouspyyntövaiheeseen, jota mielenkiinnolla odotan. Toki pelonsekaisin tuntein, että mitä tuleman pitää ja kuinka pitkälle hanke venyykään rakennusalan buumiaikana. Toisaalta turha etukäteen niitä liikoja murehtia.

Suunnitteluvaihe tosiaan on hyvässä vauhdissa. Hankesuunnitelman perinteisen putkiremontin yhtiökokous hyväksyi ja tästä hallitus ja putkiremonttityöryhmä lähti suunnitteluvaiheeseen, jossa päätetään kaikkea materiaaliin ja sijoitteluun liittyvistä asioista. Mitä kaikkea olemassa olevaa voidaan hyväksikäyttää, millaiseen tasoon pyritään ja mitä kaikkea ja missä mittakaavassa pyritään tekemään. Luodaan raamit tarjouskyselylle, pyydetään tarjoukset ja päätetään lopulta yhtiökokouksessa, että mihin tekijään päädytään.

Yllätyin miten paljon aikaa saatiin kulumaan mm. valaistukseen (valaistaanko hieno kallio ja kauniita puita?) ja autopaikkojen sähköistyksen uusimiseen (mites varautuminen sähköautoihin?). Toki hyviä asioita joita pohtia, kun kerran tehdään niin tehdään kunnolla. Valaistuksen osalta ehkä kuitenkin riittää, että valaistus olisi käytännöllinen ja ehkä pientä lisäkikkailua houkuttelevuuteen jollain valoefektillä. Piha kun tullaan repimään jokatapauksessa auki, lienee fiksua myös sähköautoiluun varautumisella, joka ehkä yleistyy ja ehkä ei? No ollaan moderneja yhtä kaikki, eikä varautuminen (käytännössä paremmat piuhat) paljoa lisäkustannusta luo. 

Hanke etenee ja itse työ alkanee jo tämän vuoden puolella, vaikka näillä näkymin alku näyttäisi siirtyvän kevään lopusta alkusyksyyn. Toki kesälomat eivät tule väliin häiritsemään, mutta mitä aiemmin, sitä parempi, homma alta pois ja kämppä ja varsinkin kylppäri uuteen uskoon. Sitten on priimaa, joka toivottavasti tulee näkymään kämpän vuokrattavuudessa ja vuokrassa.

Saunamahdollisuutta tiedustelin ja asia täytyykin laittaa omaan mietintämyssyyn, että kannattaisiko? Luokkaa 5-7te vielä voisin juuri ja juuri saada ängettyä muutenkin jo kalliiseen hankkeeseen, mikäli sauna järkevästi saataisiin suunniteltua. Älykäs vedenseurantajärjestelmä valittiin ja asukkaille näkyvä näyttö toivottavasti vaikuttaa veden lotraamiseen ja erillinen äppi mahdollistaa vielä tarkemman seurannan. Tervetuloa nykypäivään, saataisiinkohan sama myös sähkötauluun?

Kettu hyppää veden vietäväksi putkiremonttihankkeeseen ja jälleen kiittää, kuittaa ja kumartaa.  

tiistai 7. helmikuuta 2017

Vaasapöhinä!

Vaasa on ollut kärjessä tutkimuksissa, joissa on tutkittu asuntosijoittamista useiden alan merkittävien tekijöiden kantilta. Eikä ilman syytä, myös muut tutkimukset ovat nostaneet Vaasaa esiin. Siitä huolimatta (melko pieni) Vaasa, on jäänyt suurempien (Helsinki, Turku ja Tampere) jalkoihin kasvualueista tai asuntosijoittamisesta puhuttaessa. Eipä ole asuntosijoittajatkaan aluetta kovin paljoa mainostaneet, alue lienee melko syrjäinen ja suhteellisen pieni apaja Helsinki Tampere Turku kolmion ulkopuolelta. Alla muutamia tutkimuksia, joihin edellä viittasin:Vaasassa on kuitenkin tutkimusten ajankohtienkin jälkeen tapahtunut paljon positiivista pöhinää... Valittelukierrosten ja huumeruiskun muistuttamis syytöksen jälkeen näyttää yksi pohjanmaan mittavimmista rakennusprojekteista ottavan alkuaan tänä vuonna. Puhun siis Wasa Station hankkeesta johon juuri hiljattain valtiokin lähti miljoonatuilla hanketta tukemaan. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeeseen yli 2 miljoonan euron tuet (hankkeen energiaratkaisuihin). Enemmän aiheesta alla olevasta linkistä:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/ministeri%C3%B6-my%C3%B6nsi-wasa-stationille-2-19-miljoonan-euron-tuen-1.2206948

On Vaasa mainittu myös suuren maailman temmellyskentillä. Suurta otsikointia tässä myöskin hiljattain nosti mahdollisuus Teslan akkutehtaan sijoittumisesta Suomeen. Vaasa on yksi Teslan Gigafactoryn havittelijoista aseenaan hyvät yhteydet raaka-aineiden äärellä ja maine Suomen energiakeskittymänä. Raaka-aineita löytyisi lähialueilta hyvien yhteyksien varrelta ja lääniä riittää, kuten myös pöhinää... Muutkin kaupungit lienevät enemmän kuin kiinnostuneita miljardien arvoisesta ja tuhansia työllistävästä hankkeesta. Tuleeko Elon Musk yrityksineen Suomeen? Pääseekö Vaasa maailmankartalle? Ohessa linkki, jossa aiheesta lisää:
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/vaasa-havittelee-teslan-gigafactorya/ZnXqh8aU

Vajaan 70 000 asukkaan kaupungissa moiset miljoonahankkeet ovat pöhinän arvoisia. Vuokranantajan ja asuntosijoittajan näkökulmasta Vaasa on ollut melko opiskelijapainotteinen. Miten lienee jatkossa, niin aika näyttää. Hyvältä kuitenkin vaikuttaa ja itse ajattelin seurata tilannetta melko läheltä ja vesi kielellä. Kyllä vuokranantajan Vaasassa kelpaa.

KKKK