tiistai 23. tammikuuta 2018

Putkiremontin varrelta

Putkiremontti on työläs, kallis, kauhea ja ärsyttävä asia ja siitä riittää asiaa. Samalla sen eteneminen opettaa, valistaa ja vääjäämättä tuo putkiremonttitaakan taaksepäin jättämisen helpotuksen yhä lähemmäs. Remontit nyt yleensä tuppaavat paisumaan ja sisältävän yhtä jos toista kommellusta. Ja olenhan tuonutkin matkan varrelta esiin erilaisia vaiheita (esim. täällä), rooleja (täällä) ja asbestikauhisteluita (täällä).

Remontin edetessä on ollut hyvä huomata millaisia tekeleitä ihmisiltä asunnoistaan saattaa löytyä ja mitä "hyviä" ideoita paljastuu näin suurten taloyhtiöremonttien yhteydessä. Ensimmäinen kolmannes remontista valmistui ennen vuoden vaihdetta ja tähän mennessä on löytynyt mm. seuraavanlaista:

1) Suihkuhuone eteisestä. Yritystä oli, mutta taso ei päätä huimannut, mitä nyt muutamia huonoja  (ja puuttuvia) saumauksia jne. No big deal?  Eikö eteisen kaapin paikalla kuulukin olla suihku...? Eteisen kaappi olikin sitten suihku- ja kylpyhuoneen välissä. Jos pesukone ei mahdu kylpyhuoneeseen niin olisiko ollut helpompaa (ja jopa halvempaa) siirtää pesukone eteisen puolelle suihkun sijaan...?Tarkastuspöytäkirja puutteineen löytyi, mutta lopullinen tarkastus oli tainut jäädä tekemättä, eli puutteita myös taloyhtiön toimissa.

2) Oma-aloitteinen (itse tehden) keittiöremontti. Juu kyllähän joka paikassa toitotetaan, että putkirempan yhteydessä uusiksi vaikka koko kämppä, samalla vaivalla menee ja jopa normaalia halvemmalla. Toisaalta asbestilaki on melko oleellinen tekijä ja pääurakoitsija voi torpata ulkopuolisen urakoitsijan käyttämisen. Onni onnettomuudessa, että asbestia ei jälkikäteen tehtyjen testausten yhteydessä todettu olevan.

3) Sähkökyhäelmät varsinkin keittiöissä ja myös muualla, välillä jopa kylppärissä suihkun vieressä. Vaikka olisikin sitten IP666 pistorasia, en silti laittaisi sitä suihkuun... Rakennussäännöksiin ja ohjeisiin kannattaa oikeasti tutustua. 

En tiedä voiko sanoa, että tyhmä saa olla jos sillä teloo tai tapattaa lähinnä vain itsensä, toisaalta ei sekään fiksua ole. Se vain tuntuu olevan ajatusmaailmana harvinaisen usein. Ymmärrän että monissa tapauksissa asioiden tekeminen by the book (varsinkin Suomessa) on harvinaisen tuskaista ja saattaa tuoda paljonkin lisälaskua. Toisaalta terveys ja turvallisuus ovat asioita joista ei kannata tinkiä.

Tein itse ja säästin? Mietippä vielä uudestaan...

Kettu kuittaa.


torstai 18. tammikuuta 2018

Vuokranantajan vuosi 2017 pähkinässä

Toimintani on kehittynyt melko paljon alkuajoista ja olen parantanut myös omia "pelivälineitäni" ja helpottanut vuokranantajana toimimista mm. erilaisin uusin hankinnoin (tekniikkaa, kuten uusi kännykkä ja läppäri) ja aktiivisemmin käyttämällä pilvipalveluita hyväksi kirjanpidossa ja oikeastaan kaikessa. Olen yhä tee-se-itse vuokranantaja, mutta en vieläkään ole etävuokranantaja. Asioita voi paljon hoitaa nykyään etänä ja vaikka vain "mobiilisti" mobiililaitteella, esim. kännykällä. Pidän kuitenkin kilpailuetuna, että tapaan vuokralaisehdokkaat ja vuokralaiseni itse, teen ja käyn läpi sopimukset itse jne. jne.

Noin vuosi sitten taisin listailla (tässä postauksessa), että paneudun Airbnb touhuihin enemmän . Airbnb vuokranantajana en juuri ole vieläkään aktivoitunut, toisaalta en sen enempiä ollut suunnittellut, että vuokraan osaa omasta asunnostani. Asukkina Airbnb toisaalta jälleen kerrytti kokemuksia, homma oikeasti toimii, eikä mitään suuria kamaluuksia ole vielä vastaan tullut.

Putkiremontti toisaalta on lähtenyt kunnolla käyntiin ja vienyt senkin edestä aikaa ja mielenkiinnosta itsekin olen ollut hankkeessa aktiivisesti mukana ja se on näkynyt myös blogipäivityksissä (esim. tässä putkiremontin alkumetreiltä).

Ennakoin myös, että putkiremonttihanke tulee viemään entistä enemmän aikaa ja niinhän siinä kävikin. Putkiremontti on vienyt aikaa jollei viikoittain niin ainakin kuukausittain, toki asiaa on tullut omassa päässä puntaroitua myös tätä enemmän ja aiheesta olen enemmän myös hankkinut tietoa niin internetin syövereistä kuin kirjallisuudestakin.

Tähän mennessä kiistatta paras vuokralaiseni jatkoi elelyään yksiössäni ja sai hän myös "hieman" suklaalevyä isomman lahjan juuri ennen joulua. Vuokrasin osaa omasta asunnostani tutulleni ja tämän lisäksi kaksiossani vuokralainen vaihtui. Tyhjiä kuukausia ei syntynyt vaikka kaksion taloyhtiössä olikin putkiremontti alkamaisillaan (n. 6kk päästä vuokrausajankohdasta ja kyseisessä kämpässä).

Eli summa summarum, vuosi oli jälleen hyvä, tyhjiä kuukausia ei periaatteessa tullut laisinkaan. Vuokratessani osaa omasta asunnostani vuokrausasteen voi väittää jopa olleen yli 100%. Tuotot olivat hyviä, vaikka myönnän ettei mitään lähelläkään 10%, luokkaa kuten monet välillä medioissa huutelevat. 5-7% tuotot ovat aina olleet itselleni varsin mukiin meneviä, oman pääoman tuotot ovatkin sitten jo aivan oma lukunsa. Työtä ja kuluja teettivät lähinnä vuokralaisen vaihtuminen, osan vuokraaminen omasta asunnosta ja lieden vaihto uuteen yhdessä kohteessani.

Tänä vuonna jälleen kohti uusia kokemuksia ja seikkailuja.

Kettu kuittaa.

torstai 11. tammikuuta 2018

Uusi vuosi uudetvanhat kujeet

Vuotta on jälleen elelty jo hitusen yli viikon verran, joulunpäivät ja uusi vuosi ovat takanapäin. Vuoden 2017 touhuja on voinut seurata blogin matkan varrelta, mutta merkittävimpinä seikkoina ovat olleet oma opiskelu uudella paikkakunnalla, oman asunnon osittainen vuokraaminen, putkiremonttihanke ja sen touhujen eteneminen ja seuraaminen.... Mitäs kaikkea muuta? Kaipa sitä tässä matkan varrella on taas kokemuksia ja kilometrejä kertynyt. Särjetään se vuoden 2017 pähkinä avoimeksi tuonnempana.

Tänä vuonna tulee putkiremontti olemaan yhä tiiviissä seurannassa. Seuraan myös oman vuokraustoimintani ajankäyttöä entistä tarkemmin. Seuraan mm. tarkemmin paljonko veroilmoituksen tekeminen (ja sen "valmistelu") vie aikaa, paljonko vietän aikaa alan kouluttautumiseen (siitähän minä liittojen vuosimaksuja enempää en maksa). Ja tottakai pyrin parhaani mukaan pitämään kirjaa paljonko asuntosijoittaminen ja alan yleinen seuraaminen vie aikaani.

Viime vuonna (vai jo edellisenä) luin myös mielenkiintoisen artikkelin kiinteistölehdestä suomalaisten saunomismääristä. En enää löytänyt moista artikkelia tähän linkittääkseni, mutta tavoitteeni on seurata myös omia saunomismääriäni ja laittaa keskiarvoja paremmaksi. En laske minuutteja ja/tai sekuntteja, vaan enemmänkin kertoja/vko. Veikkaisin viikottaisen saunomisteni määrän olevan noin 3-4krt/vko (eli kuinka monena päivänä viikossa olen käynyt saunassa/saunonut).

En usko, että uudistan mitenkään radikaalisti vuokranantajan tapojani, enkä myöskään usko hankkivani tänä vuonna uusia kohteita, mutta eipä sitä koskaan tiedä. Tuli tässä jo vuokralaisen vaihtumisen yhteydessä harkittua myös asunnon myyntiä. Toisaalta uuden vuokralaisen löytyminen sujui yllättävänkin kivuttomasti (lähinnä tuurilla), joten asia ei juurikaan edistynyt, kokeilin lähinnä kepillä jäätä.

Uusi vuosi näyttää jälleen mitä kaikkea kommelluksia sitä taas tuleekaan eteen. Ei muuta kuin nautitaan kyydistä.

Uuden vuoden kettu kuittaa.