lauantai 22. lokakuuta 2022

Energiatietoinen vuokranantaja

Teot puhuvat puolestaan ja olenkin kautta aikain seurannut omaa energiankulutustani varsin tiukkaan. Pihin luonteeni johdosta penniä on venytetty myös sähkölaskun kautta. Ensitalon hankinnan ja remonttien jälkeen sähkönkulutus puolittui (23 000kwh --> 11 000kwh). Nykyisessä asumuksessamme energiankulutus vähentyi noin 25%. Myös edustamissani taloyhtiöissä on energia-asiat otettu keskusteluihin mm. putkiremonttien, lämpötilasäätöjen, lataustolppien ja aurinkopaneelien kautta. Omalla toiminnalla ja kiinnostuksella pääsee pitkälle. Jollei itse ole valmis tekoihin, niin asiaa on hankalaa myydä isommalle yleisölle. Jos itse on asiasta kiinnostunut ja vieläpä motivoitunut tekemään asialle ominkin voimin jotain, pääsee jo aika pitkälle. Pelkästään energiankulutusseurannan aloittaminen lienee yksi tärkeimpiä energiasäästön mahdollisuuksia. Omiin kulutustottumuksiin oppimalla voi oppia säästämään yllättävänkin paljon sähköä ja karsimaan turhasta.

Pidän perinteisiä: valot pois, lämpötilaa -1 astetta... liiankin helppoina vaihtoehtoina, joskin varsin toimivina. Itse seurannan aloittaminen ja motivaation kiinnostuksen nostaminen merkitsevät enemmän. Muutoin asioista loppuu into liian nopeasti kesken. Tästä syystä ymmärrän pörssisähkön puolesta puhujia. Joillekin joita ei miellytä uusien jopa 2v sitouttavat määräaikaiset sopimustarjoukset, niin pörssisähkö voikin olla varteenotettava vaihtoehto. Se vaatinee perehtymistä, mutta sillä on aidon oikeasti mahdollisuus myös säästää. Ymmärrän että mukavuudenhaluinen ei halua alkaa säätämään jos kyseessä on sentin säästö/kwh (kuten ennen), mutta tilanne muuttuu jos kyseessä on kymmeniä senttejä/kwh. Ehkä niitä lämmitysjärjestelmiä voisikin säätää toimimaan halvemmilla tunneilla. Moniin järjestelmiin on myös saatavilla etäohjausmahdollisuudet ja älykäs automatiikka manuaalisten toimenpiteiden tai ajastusten sijaan. Ja ehkä siellä saunassa ei ole välttämätöntä käydä jos pörssisähkö maksaa kulutuspiikistä johtuen 1e/kwh ja vaikka oma määräaikainen sopimus olisi 4snt/kwh. Eli kulutuspiikkeihin voi vaikuttaa vaikkei se välttämättä suoraan itseensä juuri sillä hetkellä vaikuttaisi.

Energiakriisi tekee tuloaan tai on jo käsillä. Ilmastonmuutoksesta on jo puhuttu pitkään. Kuitenkin vasta nyt energiankulutustottumuksiin aletaan havahtumaan, kun niitä 1-2v määräaikaisia sähkösopimuksia on katkolla ja hinnat voivat lähes 10 kertaistua. Keskustelupalstat ja erilaiset kommentit ovat pullollaan asiaan liittyviä kommentteja. Myönnän itse puolueellisuuteni, että määräaikaisen sopimuksen päättyessä 09/2023 olen ehkä aiheessa hitusen jäävi huutelemaan. Väitän kuitenkin olevani energiankulutustottumuksissani ja -seurannassani varsin perillä asioista. Olen jo ryhtynyt toimiin ja varmaan vieläkin löytyy parantamisen varaa. Jokin aurinkosähköjärjestelmäkokeilukin kiinnostaa. Olen myös hyvin etukenoisesti jo vuosia vaikuttanut laskevasti omien kohteideni energiakulutukseen pienentäen kulutusta jopa varsin huomattavasti. Osittain myös tästä syystä ei ihan parhaisiin säästölukemiin ole mahdollista päästä, vaikka viilattavaa varmasti vieläkin löytyy. Energiankulutuksen sosiaalinen puoli kuitenkin on hyvästä, sillä moni tuntuu kisaavan niin itsensä kuin muiden kanssa energiansäästöineen. Ja kyllähän tässä vähän omakin kilpailuvietti on heräillyt.

Erityisesti nyt myös vuokranantajien ja asuntosijoittajien kannattaa kiinnostua energiatoimenpiteistä. Vaikuttamalla taloyhtiöihin voi jo vaikuttaa paljon. Vaikuttamalla myös vuokralaisiin voi myös vaikuttaa paljon. Eikä kyseessä ole vain tuottojen boostaaminen kulusäästöjen kautta, vaan myös (energia)taloudellisuus jatkonkin kannalta. Kaiken hukan minimoiminen auttaa aina. Taloyhtiöissä voi koittaa vaikuttaa vaikkapa laskemalla yleisten tilojen lämpötiloja, vuokralaisia voi ohjeistaa seuraamaan omaa kulutustaan kuin myös taloyhtiön energiajärkevyyttä. Keinoja on monia ja asioihin kannattaa puuttua.

Tuorein oma energiaremonttini etenee seuraavaksi maksatusvaiheeseen kun haen varsin kattavaan tönöprojektiin 6000e avustusta. Yhtä laskua tässä vielä odotellaan. Aiemmista sähkönkulutusluvuista ei  valitettavasti ole tietoa, arviot ovat olleet luokkaa 37 000kwh/vuosi. Toki se on vain arvio, vaikka varsin suolainen onkin. Arvio putki- ja lämmitysjärjestelmien uusimisen jälkeen pyörii siinä 10 000kwh/vuosi tienoilla. 

Talk the talk and walk the walk. Tekemistä yhä kuitenkin piisaa.

Sähköunkulutuskettu kiittää kuittaa ja kumartaa.

keskiviikko 5. lokakuuta 2022

OPM - Oma Pullo Mukaan

OPM - suomalainen ottaa oman pullon mukaan. Ulkomailla hyödynnetään muiden rahaa = other people’s money. Sama asia, mutta täysin eri asia? Asia voidaan kääntää myös vahvemmin asuntosijoittamiseen ja Suomessa tyypillisesti käytetään enemmän omaa rahaa, eli otetaan se oma pullo mukaan. Esimerkiksi jenkkilässä (mm. BiggerPockets) OPM ilman omaa rahaa, on kuin oma maailmansa, sitä hyödynnetään huomattavasti enemmän. Se on jopa tavoiteltavaa ja onhan se totta, että 100% vivuttamalla OPO tuoton saa taivaisiin.

Opiskelijoiden juomakulttuurista itselleni tutuksi tullut lyhenne OPM sopii kyllä yhtälailla suomalaiseen laina- ja asuntosijoituskulttuuriin. Opiskelijalle OPM tarkoitti jonkun järjestämissä pidoissa pientä säästöliekkiä, mikä oli niillä tuloilla ihan ymmärrettävää. Ja toimihan se myös säästönä juhlijan osalta siinä, että baarissa ei välttämättä tullut niin kalliisti juotua. Asuntosijoittamisessa kulttuuri lienee vähän saman tyylinen: säästöä. Tai ehkä ennemminkin rahat tehokkaammin käyttöön ja täten tuottamaan. Oman pääoman tuottoa (OPO) on aina kiva kasvattaa, vaikka siinä samalla hyötyisi joku muukin. Vaikkei se olisi edes välttämätöntä.

Asuntosijoittamisen OPM parhaimmillaan voi luoda hienoja mahdollisuuksia ja toisaalta useamman hyötyjän. Opiskelijalle tyypillisestä poikkeavan kirjainyhdistelmän hyödyntämisen saattaa avata ovia vaikka muutoin asuntosijoittaminen ei välttämättä olisikaan opiskelijalla aina ensimmäisenä mielessä. Eikä tämä tarkoita yksinomaan vain opiskelijoita. Jotain muutakin kuin hyvää mieltä on kuitenkin tuotava pöydälle ennen kuin pelkästään muiden rahoja hyödyntävät tekniikat onnistuvat. Jotain rahan arvoista yleensä tulee tarjota kanssasijoittajille, jotta myös he tilanteessa hyötyvät. Ottavathan myös pankit lainaamilleen rahoille vastinetta. JA jos vielä käy niin ettei sijoittajana itsellä ole lainkaan omaa rahaa kiinni hankkeessa, niin vaikka diilin löytäminen ja syöttäminen muille tuntuisikin kovin työläältä sidehustlelta, kannattaa mahdollisuuksia hyödyntää. 30% jostain on parempi kuin 100% tyhjästä, tämä kuuluu olevan melko suosittu sanonta. Rahoittajat voivat olla se sijoituksen mahdollistava tekijä, sitä ei kannata vähätellä.

Viimeisten vuosien aikana asuntosijoittaminen on yleistynyt valtavasti ja toki nyt alkaa kulujen ja korkojen nousun myötä asuntosijoitusmaailman toinenkin puoli näkymään. Itse aina melko paljon kirjoitan myös oman asumisen puolesta ja yhä olen sitä mieltä, että ennen ensimmäistä sijoitusasuntoa (omaan ensimmäisen sijoitusasuntoni tarinaan TÄSTÄ) kannattaa hankkia se oma ensiasunto (aiempaan asuntosijoittajan ensiasunto kirjoitukseen TÄSTÄ). Se on opettava prosessi ja vaikkei se mikään ehdoton vaatimus voikaan olla, niin kyllä pidän sitä ihan kannattavana reittinä asuntosijoittamisen maailmaan. Mitä enemmän niitä asuntoja tulee tarkasteltua, analysoitua, käytyä näytöillä ja tehtyä tarjouksia, sitä enemmän alasta ja asumisesta yleisesti oppii. Samalla oppii paljon myös muista ja itsestään, niillekin antaisin huomattavasti suurempaa painoarvoa.

OPM (others people money = muiden rahojen kanssa toimiminen) ei välttämättä ole oikotie onneen, mutta se on yksi pelimerkki lisää asuntosijoittamisen pelikentällä. Se voi myös mahdollistaa ettei omaa rahoitusta tarvitse käyttää lainkaan, mutta jollain konstilla ja vaivalla se omakin rooli ja täten ne mahdolliset pennoset täytyy ansaita. Ja on myös hyvä muistaa, että ainakin jossain määrin on "tilivelvollinen" rahojansa likoon pistävien suuntaan. Opiskelijalle OPM rahoitukset voisivat kuullostaa varsin houkuttelevilta keinoilta asuntosijoittamisen maailmaan, mutta riskit on hyvä tiedostaa. Matkalla on kuitenkin paljon opittavaa ja oma asunto ensin on erittäin opettava etappi. 

Onhan sitäkin tässä tullut kuultua, että jotkut rahoittavat asuntosijoitushankintojaan tai vaikkapa niitä asuntoremonttiflippejä vakuudettomilla luotoilla, kuten luottokorteilla. Tämä onneksi taitaa olla yleisempää rapakon toisella puolella kuin meillä, mutta käsittääkseni Suomessakin näin välillä toimitaan. Näinä epävarmoina aikoina varsinkin flippien kanssa kannattaa olla varovainen lainaehtojen kanssa ettei vedä itseään lopulta liian tiukille tai lopulta ota liikaa takkiin. Eikä ne vakuudettomien luottojen korot mitään ihan pieniä ole ja flippimatkalla saattaa niin budjetit ja aikataulut paukkua ja nimenomaan ne ovat myrkkyä.

Oma pullo mukaan ja muiden rahat siis mukaan myös. Molempi parempi ja riskit ja hyödyt tiedostaen.

Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.