keskiviikko 26. elokuuta 2020

Asuntomarkkinakatsaus: Analyysin analyysi

Maailmalla ja markkinoilla myllertää. Valtiot ovat sekaisin, talous on sekaisin, Suomi on sekaisin. Maailma näyttää hyvin erilaiselta kuin vuoden alussa. Corona on kaikkien huulilla ja vaikuttaa kaikkeen. Maaliskuussa pörssissä tultiin alas tahdilla jota ei oltu ennen nähty. Huhtikuun aikana ja sen jälkeen kurssit ovat nousseet tahdilla, jota ennen ei olla nähty. Maailmalla ei ole koskaan aikaisemmin pumpattu rahaa markkinoille tähän tahtiin, apu- ja tukipaketteja on jos jonkinmoista. Keskuspankit tekevät kaikkensa, tarpeellisen ja varmasti vähän ylikin, jotta talous ei syöksy taantumaan, ainakaan enempää. Varsinkin kevät oli hyvin sumuisa, yhä ennusteiden osalta ollaan harvinaisen varovaisia.


Suomen asuntomarkkinat ovat olleet vahvasti otsikoissa ja on totta, että asuntomarkkinakaan ei tästä voi hypätä yli kuivin jaloin vai joko niin on jo käynyt. 
Tilanne on kuitenkin hyvin erilainen kuin finanssikriisin aikaan. Finanssikriisin aikana oltiin hyvinkin lähellä talouden täydellistä romahtamista, mutta valtioiden rajoja ei laitettu kiinni eikä ihmisten liikkumista rajoitettu. Globaali pandemia uhkaa terveyttä talouksien lisäksi. On totta, että ihmisiä on lomautettu ja näytti, ja osittain yhä näyttää, että taloudellisesti tulemme elämään tiukkaa aikaa ja yrityksiä menee konkurssiin. Maailmaa voi auttaa pelastamaan istumalla neljän seinän sisällä sohvalta käsin. Turhaa liikkumista on hyvä välttää ja käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää. Tarvitseeko käsidesiä taikka vessapaperia hamstrata, en usko, mutta sitä tapahtuu ja tapahtui kevään aikana paljon.  Yritysten ja lomautettujen taloudelliset puskurit joutuvat testiin näinä outoina aikoina (vuokranantajan stressitestistä lisää TÄÄLLÄ). Kädestä suuhun eläminen on tiukoilla niillä, jotka ovat olleet lomautus- ja YT uhan alla. Maailmanlopun manaajat jatkavat "minä tiesin"-mantraansa, samoin kuin kaiken maailman muut ennustajat. Kukaan ei kuitenkaan voi väittää tienneensä mitä tuleman pitää. 

Monet jolleivat kaikki talousteoriat on ainakin käytetty romukopassa. Tälläistä tilannetta ei ole modernissa maailmassa ennen nähty. Mm. asuntomarkkinoita on vertailukelpoisen datan puutoksessa verrattu Pariisin koleraan (1800-luvulla?) ja ruttoon (1300-luvulla?). Vertailua on hyvä tehdä, mutta kun verrataan modernin maailman pandemiaa ruttoon ja verrataan keskiajan asuntomarkkinoita nykypäivään tuntuvat nämä maailmat toisistaan varsin kaukaisilta. Ymmärrän, että dataa johon verrataan on vähän, mutta tämä liiaksi tuntuu siltä, että kyseisillä tutkimuksilla on lähinnä otsikkohakuisuutta ja haetaan dataa tukemaan omaa ajatusmaailmaa. Datasta kun varsin usein saa loihdittua juurikin halutunlaista lopputulosta. Tieteelliset menetelmät, validiteetit ja hypotenuusat vaan tuntuvat tutkimuksissa vaihtelevan. Tieteellisessä maailmassa tutkimukset taitavat käydä melko kovan koulun, osa toki saattaa päästä silti median kynsiin. Medialla on lähinnä klikki- ja katsojahakuisuutta, kritiikki tuntuu jääneen välillä unholaan. 

Romahtaako moderni markkinatalous, kun tuntuu, että juuri kun on elvyttämästä päästy, niin elvytetään lisää ja juuri kesälomien aikaan kun korona on jo lähes tulkoon selätetty kohistaankin jo toisesta aallosta. Moni taloustietelijä myös kiittelee valtioiden ja keskuspankkien rahan pumppaamista, joilla syväkyykky ilmeisesti ainakin alkuun pystyttiin välttämään. Tai no kyykky oli syvä, mutta räjähtävän nopeaa oli myös palautuminen. Samalla samat taloustieteilijät kritisoivat loputonta rahanpainokonetta, sillä se ei voi olla kestävällä pohjalla. Mitä tapahtuu maailmalle, kun rahan pumppaaminen pitää joskus lopettaa ja tulee maksun aika? Keskuspankkien loputon rahan pumppaaminenhan mahdollistaisi aina kriisin tullessa helikopterirahan jaon pelastavana enkelinä. Tällä kuitenkin on aina seurauksensa. Tällä hetkellä joku puhuu pelastustoimista, toinen tölkin potmisesta vain eteenpäin, kunnes maito lopulta valuu sieltä lopullisesti maahan. Tölkkiä on kuulemma aloitettu jo potkimaan finanssikriisistä. 

Vain aika näyttää mihin lopputulokseen maailmalla päädytään. Ensisijaisen tärkeää on kuitenkin ihmisen elämä ja terveys, vaikka raha ja talous miten pitäisivätkin maailmaa kasassa. Ennen lopullista näytäntöä on varmaa, että ennustajat jatkavat ennustamistaan, välillä ne osuvat oikeaan ja välillä eivät. Jos ammutaan loputon määrä kuteja, ehkä yksi välillä osuukin, sitä on ilmeisesti syytä juhlia kunniallisesti. 

Tulevatko asuntomarkkinat Suomessa murtumaan.... Ihmisillä on aina tarve asua jossain. Talouden täydellisessä romahtamisessa voidaan päätyä kaaokseen, ei ehkä kuitenkaan apokalyptiseen maailmaan, jossa vain vahvimmat elää (kuten Walking Dead tai Mad Max). Jenkkilässä, varsinkin Texasissa, voi olla suurempi pelko tästä, sillä siellä taidetaan totutusti olla aseistautuneita hampaisiin asti. Vielä on matkaa ovien ja ikkunoiden kiinni naulaamiseksi tai/ja kuukauden tai kahden hätäpakkauksen käyttöön. Maaliskuussa Suomessakin jo näytti, ainakin vessapaperin osalta siltä, että maailma loppuu. En tosin tiedä, mitä coronaan tai maailmanloppuun vessapaperi auttaa...

Sitten ehkä enemmän siihen asuntomarkkinaan.

Sijoittajien maailma on ollut hyvinkin pomppuisaa, asuntomarkkinat eivät oikein edes kerinneet menoon mukaan. Kauppamäärät laskivat maalis-toukokuussa huomattavasti, mutta palautuminen niidenkin osalta oli ripeää. Vaikuttimet hintoihin jäivät rajallisiksi, itseasiassa päädyin itsekin testaamaan markkinaa ja myymään ensimmäisen sijoitusasuntoni heinäkuussa (aiheesta lisää TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ). Vuokralaisillekin asunnosta olisi ollut kysyntää, mutta ei aivan tavoitellessani priimahintaa säilyttääkseni tuottotavoitteeni (>5%, perinteisellä vuokratuottokaavalla) putkiremontin jäliltä. Kaksio meni kaupaksi alta kahdessa viikossa. Kysyntä ei ollut huimaa, muttei myöskään olematonta.

Yksi jos toinen ehti asuntomarkkinoillakin maalaamaan keväällä synkkiä pilviä, mutta väitän yhä, että kukaan ei voi väittää tienneensä coronakriisistä ennalta. Toisekseen kukaan ei varmastikaan osannut ennustaa sen vaikutusten suuruus- taikka pienuusluokkaa. Toki kaikki tosivälittäjät jo huutelivat keväällä ettei mitään näy missään, kauppaa käydään ja kauppa käy ja ekonomistit ennustivat romahdusta... Mitä nyt lie, että analyytikoilla oli halukkuutta päästä otsikoihin ja välittäjät varmastikin halusivat kauppansa käyvän... Kaikilla on aina jokin oma agenda... Oma agendani oli tarkkailemalla tilannetta ja olemalla varpailla nostaa omaa valmiustasoani ja pystyä nopeuttamaan reagointikykyäni. Reagointikyvykkyys on yhä aikalailla testaamatta ja tilanteet ovat menneet sopivasti omalla painollaan. Vuokralaisilta ei ole tullut paniikkiviestejä, vuokrat ovat tulleet ajallaan ja asuntokauppakin omalla kohdallani (myyjänä) kävi ihan sopivasti. Aina varmaan voi toivoa, että olisi saanut parit kymppitonnit enemmän, mutta aivan yhtälailla toivoisin saman tien asioita vähän isommin ja enemmän. Emme valitettavasti asu toive- tai satumaailmassa, siitä coronakin yhä olemassaolollaan muistuttaa.

Jatkossakin ennusteita heitellään ilmaan vähintäänkin samaan tahtiin ja aivan samalla tavalla ennusteita peruutellaan ja muokkaillaan pitkin matkaa. Sumussa on hankala suunnistaa ja ennustaa, metsään menneitä mutkia on helppo sitten jälkikäteen suoristaa. Nälkäisimmät pystyvät jokaisessa markkinatilanteessa väittämään olleensa oikeassa. 

Asuntomarkkinat ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Omassa tarkemmassa seulassani olen huomannut mm. airbnb asuntojen tulleen sotkemaan pitkäaikaisasuntomarkkinaa ja tarjontaa onkin ollut normaalia enemmän. Opiskelijavalinnat olivat tänä vuonna vähintäänkin mielenkiintoiset ja sotkivat ne myös vuokranantajien ansaintamalleja, kun valinnat toteutuivat isommalla aikavälillä toukokuulta elokuulle. Tyypillinenhän korkeakouluvalintojen aiheuttama buumi osuu kesä-heinäkuun vaihteeseen. Täten hinnat (lue: vuokrat) eivät ole ollut aivan yhtä priimaa. Pakkomyyntitilanteita tai konkurssihuutokauppoja ei mitenkään tavanomaista isommin ole missään näkynyt (ainakaan vielä).

Voi hyvinkin olla totta, että viimeistä näytöstä ei vielä olla nähty, taikka nyt elellään vasta aikaa ennen puoliaikaa. Tämän vain aika näyttää. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta. Asuntomarkkinoiden osalta myös jonkinlaisesta Nurmijärvi-ilmiön toisesta tulemisesta on puhuttu ja uskonkin, että karanteeniaikoina ja rajoittuneemman liikkumisen aikaan tilaa ja väljyyttä osaa paremmin arvostaa. Se, että hyytyykö kaupungistuminen? En usko, mutta eihän se ole uskon (eikä ennustajahenkilön) asia.

Suomessa riittää tilaa, joten hassultahan se kyllä kuullostaa, että kaikki haluaisivat pakkautua samoille paikoille. Ymmärrän vaivattomuuden, liikkumisen helppouden ja palveluiden läheisyyden. Toisaalta etäyhteydet mahdollistavat paljon. Kyllä se valokuitu aika moneen takapajulaankin on jo saatu, jopa paremmin kuin kaupunkien keskustojen tuntumaan. Olen tilannetta jopa vähän hölmistyneenä seurannut omien projektien osalta (mm. talonmetsästyksen aikana, talonmetsästyksestä aiemmin TÄÄLLÄ). Etätyö tulee kuitenkin yhä paremmin mahdolliseksi yhä useammalle joka päivä, saattaa silläkin olla Nurmijärvi tms ilmiöihin yllättäviäkin vaikutuksia. Omakotitaloasuminen on nostanut kiinnostusta ja omakotitalon ostoprosessista tulikin tässä hiljattain kirjoiteltua (LINKKI omakotitalon ostamisen pähkinänkuoreen).

Mökkimarkkinoista en edes väitä ymmärtäväni mitään. Välillä joku pyytää 500te ränsistyneestä puoliksi romahtaneesta tönöstä aivan uskomattomalla rantatontilla. Välillä joku tekee 100te kaupat vaikka ja millaisesta lukaalista. Veikkaan tosin coronan vaikuttavan mökkikauppaan lyhyellä aikavälillä merkittävästi. Mitä tapahtuu tulevien 5-10v aikana? Aika näyttää ja vastannee kysymykseen: onko mökeillä enää sittenkään niin kivaa kun oli pandemian aikoina. Siitä kun sai todella raflaavia otsikoita ja kivoja instastoorikuvia laiturinnokasta etätyöskennellessä. 10 hehtaarin pihassa lienee puuhaa, 50-100v mökkikopperoakin pitää maalailla taikka katto vaihtaa ja se instagramvalmis laiturikin vähintään huoltaa taikka nostaa ja laskea vuosittain.
 
Paljon on siis tapahtunut tänä vuonna ja varmasti vielä tulee tapahtumaan. Toivotaan seuraavaksi jo sitä coronan selättävää ihmelääkettä. Ennusteita ja analyysejä varmasti alkaa jälleen tippumaan rypälepommien tapaan näin kesän jälkeen. Jokin arvo niillekin täytyy antaa, mutta on aina hyvä muistaa lähdekritiikki (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ). Medialla ja ennustajilla on ollut havaittavissa viime vuosina "pientä" klikkikalastelua ja skandaalinhakuisuutta. Kuka huutaa koviten taikka eniten nostetaan otsikoihin. "There is no such thing as bad publicity"

Kettu kuittaa ja vetäytyy poteroonsa.


tiistai 18. elokuuta 2020

Sijoitusasunto alusta loppuun, sijoitusasunnon elinkaari

Sain juuri hiljattain toteutettua ensimmäisen sijoitusasuntoni EXIT strategian, jos sitä nyt moiseksi voi kutsua. Exit strategia lienee kaunisteltu versio siitä, että myin siis ensimmäisen sijoitusasuntoni. Mielestäni asunto oli potentiaaliltaan tullut tiensä päähän, vuokralainen oli vaihtumassa ja halusin kokeilla markkinaa koronan jälkimainingeissa. Toisaalta tuottotaso tippui putkiremontin myötä alle hyväksyttävän tason (min. 5%) ja uskon löytäväni vapautetulle pääomalle useampiakin tuottotavoitteisiini soveltuvampia kohteita. Mielestäni välittäjän kanssa pyyntihinta asetettiin sopivalle tasolle, olin itselläni asettanut henkiset rajat joiden mukaan asunto menisi kaupaksi ja testailin samalla vuokramarkkinaa.  

Tämän julkaisun tarkoitus on kuitenkin valottaa matkaani ensimmäisen sijoitusasuntoni osalta, jossa matkaan mahtui yksi jos toinenkin tapahtuma ja oppi. Tämä on paluu juurille asuntosijoittajana ja bloggaajana. Tuon tässä julkaisussa nostoja ensimmäisen sijoitusasunnon taipaleen matkan varrelta, eli vanhoihin julkaisuihini tähän asuntoon liittyen, niistä voi kukin bongata omat mieluisat poimintansa, joihin haluaa tutustua enempi.

Aloitetaan taival kuitenkin ensimmäisen sijoitusasunnon hankinnasta:

    - Linkki "Ensimmäisen sijoitusasunnon hankinta" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

Muistetaan sitten ettei se ole koskaan remonttilistoilla: puuttuu VAIN putkiremontti. Aika hyvin kuitenkin arvioin jo etukäteen vuokratuoton remontin jälkeen. Not bad, vaikka itse sanonkin.

Pintaremonttipäivitykset saatiin verotehokkaasti asunnon osalta tehtyä vuokralaisen kera. Palataan nyt vuokralaisen vaihtumiseen hyvissä ajoin ennen putkiremonttia. Samassa kokemuksia lemmikin omistajalle vuokraamisesta.

    - Linkki "Ceissi numero 5 ja koira" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

Muistetaan, että lemmikki voi olla hyödyllinen mahdollisuus sekä se, että vuokranantaja on aina myös myyjä ja myyntitaitoja voi aina parantaa. Juuri ennen putkiremonttia oli kuitenkin edessä vuokralaisen vaihto, joten tuohon ceissi nro neljään liittyvään julkaisuuni paluu osuu tähän kohtaan. Tässä huomataan nämä hyvin loogisessa järjestyksessä etenevät järjestysnumeroni...

    - Linkki "Vuokralainen vaihtoon (ceissi 4)" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

Jatketaan sitten taivalta taivastellen putkiremontin eri vaiheita, väittäisin, että näin kattavaa päiväkirjaa taikka ajatusten esille tuontia en putkiremonteista tai putkiremonttikohteista ole löytänyt. Odotan vielä sitä päivää kun pääsen lukemaan ja jakamaan ensimmäistä ennakkotapausta asbestilain laiminlyönneistä (vuokranantanajan näkökulmasta), terveys on asia jonka kanssa ei kannata pelleillä.

    - Linkki "Putkiremonttihanke (suunnittelua)" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Suunnitteluvaiheesta.

    - Linkki "Putkiremontti, rahalle vastinetta" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Mitä putkiremontilla saa ja mihin kiinnittää huomiota.

    - Linkki "Putkiremontti on peikko vai mahdollisuus?" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Pohdinnassa putkiremontin mahdollisuudet uhkien sijaan.

    - Linkki "Putkiremontti edennyt suunnittelusta toteutukseen" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä

    - Linkki "Putkiremonttiseurantaa" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä. Työmaakokouksia, kysymyksiä, roolileikkejä.

    - Linkki "Putkiremontin varrelta" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Putkiremontti ja asbesti" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Kun putkiremontti on valmis" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Putkiremontti (740e/m²), jälkipyykki" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

Kuten sanottua: kattava, jollei jopa kattavin, listaus putkiremontin matkan vaiheista aina suunnittelusta jälkipyykkiin.

Kun vuokralainen, ceissi 4, ilmoitti asumisen tarpeidensa päättymisestä oli aika jälleen pohtia EXIT mahdollisuuksia. Vaikka asunnon myynti piti rinnallaan kilpailua siitä, että meneekö putkiremonttihintapäivityksellä asunto mahdollisuuksien mukaan tuottovaateiden mukaisesti vielä vuokralle. Lopputuloksena kuitenkin päädyin myymään asunnon ja hakevani uutta haastetta ja parempituottoista kohdetta. Näistä EXIT vaiheista ja ajatuksista alla olevista linkeistä lisää.

    - Linkki "EXIT toteutukseen" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki "Asuntosijoitusdiili lukuina (ja ensimmäinen EXIT)" otsikolla, TÄSSÄ olkaa hyvä.

Ensimmäisen sijoitusasunnon käänteisiin mahtui varmasti paljon muitakin askelmerkkejä, mutta tässä oli ainakin merkittävimpiä juuri ensimmäiseen sijoitusasuntooni liittyviä ajatuksiani. Toki lähes 8v omistusaikaan mahtuu yksi jos toinenkin yhtiökokous, joissa aikalailla poikkeuksetta olen aina pyrkinyt käymään ja pitämään aidon oikeasti omaisuudestani huolta. Alla muutamia nostoja matkani varrella eteen osuneista yhtiökokouksista ja niihin liittyvistä ajatuksistani. Listaus ei ole kaikenkattava copy paste kaikista yhtiökokous julkaisuista, vaikkakin melkein. Koitin tarkistaa, että nämä pitävät sisällään myös jonkinlaisen yhteyden ensimmäiseen sijoitusasuntooni. 

    - Linkki otsikolla "Word up!", TÄSSÄ olkaa hyvä. Tee taustatyöt ja puhu jos on oikeasti asiaa.

   - Linkki otsikolla "Yhtiökokous osa 1: Mahdollisuus vaikuttaa", TÄSSÄ olkaa hyvä. Jos haluat pitää huolta omaisuudestasi, käyt kokouksissa ja vaikutat.

  - Linkki otsikolla "Yhtiökokous osa 2: For the greater good of all", TÄSSÄ olkaa hyvä. Yhteisen(kö) hyvän asialla?

    - Linkki otsikolla "Enemmän asiaa, vähemmän viihdettä", TÄSSÄ olkaa hyvä.

    - Linkki otsikolla "Yhtiökokouksen (t)aikaa", TÄSSÄ olkaa hyvä.

   - Linkki otsikolla "Yhtiökokous osa 3: Minustako hallituksen puheenjohtaja?", TÄSSÄ olkaa hyvä.

Kun tässä listaa aiheita ja otsikoita, joista kaikista olen kirjoitellut, niin voisin sanoa ensimmäisen sijoitusasunnon opettaneen hyvinkin paljon. Luonnollisesti juuri ensimmäinen sijoitusasuntoni on useiden kirjoitelmieni inspiraatio. Olen aivan varmasti tämänkin matkan varrella ehtinyt kasvamaan niin ihmisenä, sijoittajana, asuntosijoittajana, vuokranantajana kuin taloyhtiön osakkaana. Tiesin kuitenkin, että kyseisen asunnon tie oli tullut päähänsä ja on aika siirtyä muille sijoituslaitumille, mitä oppeja se tuokaan mukanaan, vain aika näyttää. 

Toivoakseni näistä kirjoituksistani on jollekin vähintään viihdearvoa taikka jopa hyötyä. Tiedän myös näiden kirjoitusten kasvattaneeni itseäni ja tämä on itselleni varsin oiva keino keräillä ajatuksiani kasaan, vaikka selkeitä epäjohdonmukaisuuksiakin välillä joukkoon mahtuu.

Vuokranantaja kettu kuittaa.


PS. ohessa alla linkit jutussa mainittuihin biiseihin, linkit johtavat youtubeen:

Iron Maiden - For the greater good of god

Korn - Word up!


keskiviikko 5. elokuuta 2020

Asuntosijoitusdiili lukuina (ja ensimmäinen EXIT)

Tarkastellaampa tätä ensimmäistä sijoitusasuntoani, 50m² kaksiota vähän tarkemmin. Olen ensimmäistä sijoitusasuntoani käynyt läpi jo aikaisemmissa postauksissani (linkki aikaisempaan kirjoitukseen tässä) ja syitä mahdolliseen EXITiin olen käynyt useammassakin kirjoituksessani (syitä TÄÄLLÄ, jatkoajatuksia TÄÄLLÄ ja toteutusta TÄÄLLÄ). 

Hajotetaampa nyt ensimmäinen sijoitusasuntoni todellisiksi luvuiksi. 

Ostohinta:
Velatonhinta (myöhemmin VH) oli 78,5te, myyntihinnan (myöhemmin MH) ollessa noin 69te, sillä velaton hinta piti sisällään julkisivuremontin. Julkisivuremontin maksoin ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana pois.

Remontti:
Remontoin kaksion pinnat kauttaaltaan kylpyhuonetta lukuunottamatta. Kylpyhuoneenkin kylpyamme sai todellisen myrkkykäsittelyn (suosittelen lämpimästi kunnollisia suojavarusteita), seinälaatat maalattiin laattamaalilla ja lavuaari allaskaappeineen uusittiin. Joten pientä ehostusta kylpyhuoneessakin, nämä tosin kuluista olivat noin 70e luokkaa. Suurin remontin kohde oli kuitenkin keittiö, johon meni kaikki kulut huomioiden 2250e, sisältäen kodinkoneet (apk, keraaminen liesiuuni, jkaappi, liesituuletin). Muu remontti materiaali oli aikalailla pyöreät 600e sisältäen kylpyhuoneen ehostuksen. Varmasti olen kirjanpidossani jotain unohtanut, joten pyöristän kulut tasasummaan eli 3000e.


Rahoitus: Omaa rahaa noin 50% ja pankin lainaa noin 50%. Pankkilaina 41te

Remontti huomioiden pyöristetään omarahoitus/sijoitus: 40te.

Sijoitusaika: 7,5v

Vuokralaisia sijoitusaikana: 4 + 1 iso koira

Kerätyt vuokratulot vastikkeiden jälkeen: 36te (ka vuokra 610e/kk, ka hoitovastike 210e/kk). Verojen jälkeen viivan alle jää noin 25te.

Myyntihinta: 102te (n. 30te putkiremontin velkaosuus siirtyi ostajalle).

Myynnistä aiheutuneet kulut: 4200e

Joten valitettavasti tilille saapui vajaa kuusi numeroinen summa. Lopullisesta tuotosta menee kuitenkin vielä verot, joten alta kuusi numeroa enivei olisi lopputulos. Hankintahinta + remontti (yht. 81te) jälkeen voittoakin tuosta hitusen jää myös myyntikulujen jälkeen. Joten TUOTTO:
102te - 4,2te - 81te = 16 800e, joista verojen jälkeen viivan alle jää n. 10 000e (koska taloyhtiölainan kuukausittaisia lyhennyksiä on hyödynnetty vähennyksinä vuokratuloista).

KOKONAISTUOTTO: 16 800e + 36 000e = 52 800e

Random omistusaikaiset menot/kulut kuittaan 12kk kalustettuna verohyödyllä joka on yleisissä vero-ohjeissa kaksion osalta 60e/kk. Kalusteille en laske erityisempää arvoa, sillä ne olivat ylimmääräisistä varastoista ja niiden tarpeen loppuessa myin ne tori.fi kautta. Erityisempiä hoito/huoltokuluja asunnossa ei ole ollut vuokrasuhteiden aikana taikka jälkeen.

Taloyhtiötyöskentelyn osalta en myöskään laske itselleni mitään tonnin tunti hintaa menetetystä vapaa-ajasta tms. Väittäisin yhtiökokouskäyntien, hallitustyöskentelyn ja aktiivisuuden olevan lähinnä hyvää omaisuuden huolenpitoa, perehtymistä taloyhtiöön ja oppimiskokemus. 

Olin henkisesti ja taloudellisesti varautunut putkiremonttiin noin 3v kuluessa ja summaksi arvioin n. 500e/m² eli 25te. Tämä kuitenkin ylittyi ja yhtiössä toteutettu putkiremontti oli harvinaisen kattava, mutta samalla kulullisesti yli arvioni, lopullinen hinta oli 34te. Ja valmistuminen oli noin 3v arviotani myöhemmin. 

Asuntosijoittaminen tapahtuu usein velkarahaa hyödyntäen ja usein lasketaankin oman pääoman tuottoprosentti. Tunnuslukuna tämä voi olla hyvinkin harhaanjohtava, koska asuntosijoittamisessa yleisesti ylivoimasena pidetyllä velkavivulla tätä prosenttia saa steroidimaisesti nostettua huikeisiin lukuihin. Asuntosijoittamisessa velkavipu on kuitenkin ennemminkin yleinen tapa kuin kielletty aine. Oma riskinsietokyky kannattaa kartoittaa etukäteen, kaikessa sijoittamisessa on riskinsä, asuntosijoittamisessa omalaisensa ja velalla sijoittamisessa vielä vähän erilaisensa (aiemmin vuokranantajan riskitestauksesta TÄÄLLÄ).

Oman pääoman tuottoprosentti (koko sijoitusajalle, tässä ei huomioida lainan lyhennyksiä eikä uudelleenrahoituksia): 
(16 800e + 36 000) / 40 000 x 100% = 132%
 
Sijoituksiaan voi aina käännellä vaikka ja millaisiksi luvuiksi, mutta ne todelliset luvut mitä lähtee tililtä taikka tulee tilille ja toisaalta mitä viivan alle lopulta jää ratkaisee. Jossittelu on turhaa, rakentava itsekritiikki on suotavaa, aina on hyvä oppia jotain. Kovin usein asuntosijoittaminen on paljon henkistä peliä, toisaalta niinkin helppoa että ostat asunnon hintaan X, myyt sen hintaan Y (joka mielellään >X) tai vuokraat sen hintaan Z.

Oma 7,5v flippaukseni tuli nyt maaliin. Tämä on kuitenkin vain välietappi ja paljon matkanvarrella on oppinut ja kasvanut. Oli kieltämättä haikeaa käydä hakemassa vielä viimeinen avain asunnolta ennen kaupantekoa. Asunto oli ja on yhä mielettömän hyvässä kunnossa vaikka vuokralaisiakin siellä on jo useita ehtinyt asumaan. Voiko olla että olen myötävaikuttanut vastuuntuntoisten vuokralaisten syntyyn ja heidän kiinnostukseensa pitää asuntoani hyvässä kunnossa... Nyt on kuitenkin aika suunnata katse muualle. Kohti uusia mahdollisuuksia, pettymyksiä ja voittoja.

Vuokranantajakettu kuittaa.