lauantai 27. tammikuuta 2024

Riippumaton vuokranantaja

Jos iglulumilinnojakin vuokraillaan airbnbssä niin miksei riippumattoelämystä yhtälailla?

No ehkei oheinen ajatus ollut tämän jutun juoni, mutta nykymaailmassa ilmeisen varteenotettava vaihtoehto. #Asuntosijoittaminen ja #vuokranantajuus ovat itselleni eräänlainen harrastus. Se on kuitenkin ollut aina varsin vakavaa, merkitsevää ja samalla palkitsevaa ja tuottoisaa. On totta että se yhtäaikaa vapauttaa, mutta samalla myös kuormittaa. Asuntosijoittaminen on kuitenkin niin paljon muutakin kuin laskimen ja paperien pyörittelyä. Se on niin fyysistä ja käsin kosketeltavaa, kun oman kädenjälkensä pääsee näkemään. Samalla se on lisätulovirran lähde, keino turvata tulevaisuuden tulovirtoja ja lopulta taloudellisen vapauden mahdollistaja. Onhan se ensisijainen tavoite nimenomaan se taloudellinen hyvä ja lisä. Lopulta se voi jopa mahdollistaa sen riippumattomuuden, että voisi valita suuntaansa vähän vapaammin. Sanotaan, että raha pyörittää maailmaa ja se pitkälti lienee totta. Rahaakin tärkeämpää valuuttaa lienee kuitenkin aika. Aika on jopa se rajatuin resurssimme, jota ei saa eikä voi ostaa lisää. Toki rahalla siihenkin (kuten hyvinvointiin jne) voi vaikuttaa aivan eri tavalla. Eli mikäli et murehdi rahasta niin et murehdi luultavimmin monesta muustakaan asiasta. Rahalla ei ehkä siis saa onnea, mutta kyllä se elämää helpottaa.


Varallisuuden kerryttäminen on huomattavasti hankalampaa kuin sen hassaaminen ja polttaminen. Kävin juuri hiljattain keskustelua, että kyllähän rahaa saa palamaan ihan lähes niin paljon kuin vain haluaa. Suomalaiseen luonteeseen onneksi kuuluu ehkä ennemminkin leveilemättömyys ja Roope Ankkamainen säästeliäisyys kuin tuhlaileva pröystäily.


Eipä sitä ehkä itselläkään koskaan ole tarvetta varallisuutta suorastaan polttaa. Tyypilliseen suomalaiseen tyyliin olen varsin pihi, vaikka en nykyäön enää läheskään samaan tyyliin kuin ennen. Olen oppinut elämässä arvostamaan erilaisia asioita kuten:

  • mielenrauha
  • läheiset
  • terveys
  • helppous ja huolettomuus
  • Riippumattomuus


Mitä sitten riippumattomuudella ajan takaa? Oikeastaan sitä, että voin taloudellisesti muista lähes kokonaan riippumatta toteuttaa toiveitani ja elämääni, kuten haluan. Väittäisin asuntosijoittamisen matkani tähän mennessä jo mahdollistavan sen, että voin melko vapaasti toteuttaa itseäni, muista riippumattomana. Tottakai perhe ja läheiset kytkeytyvät vahvasti minuun ja kokonaisuuteen. Samalla ehkä perhe ja läheiset ovat nimenomaan se ydin: aikamme on rajallista täällä eikä sitä voi myöhemmin ostaa lisää. Täten on parempi elää nyt kuin ehkä sitten joskus myöhemmin.


En väitä että voisin vetää elämän ihan lekkeriksi ja överiksi. Eli en voi viikoittain vaihtaa hienoa autoa tai vain lähteä matkaamaan maailmaa ympäri yksityiskoneella. Tarkoitan että voin elää varsin hyvää elämää varsin hyvän aikaa mistään tinkimättä ennen kuin tarvitsee tehdä toimenpiteitä, jotta en loppumetreille saakka joudu aina pyöräyttämään exeliä kaikkien hankintojen tai muiden muutosten osalta.


Riippumattomuus merkitsee itselleni erityisesti:

- Vapautta valita

- Olla siellä missä haluan ja missä tarvitaan

- Mahdollisuutta viettää enemmän aikaa perheen parissa


Ja mikäli vain haluaa heittäytyä riippumattoon tuulen keinuteltavaksi, niin silloin pääsee varsin konkreettisesti näkemään, että mihin rahkeet riittää. Aina on mahdollisuuksia ottaa askeleita taaksepäin. Onhan sitä itsekin omaa taloudellista kyvykkyyttä tullut testailtua milloin treenisapattivapailla ja/tai opintovapailla, jolloin tuloilla ei ole päätä huimattu. Ne olivat varsin opettavaisia kokemuksia ja kaikista matkoista on selvitty aika kuivin jaloin.


Riippumaton kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

tiistai 16. tammikuuta 2024

Strategian tarkastelua: asuntohankintoja ja exit ajatuksia

Vuoden vaihtuminen ja uusi vuosi saa aina jotenkin vetämään aiempaa vuotta yhteen. Samalla se pistää keräilemään ajatuksia kasaan. Sijoittamiseen liittyy paljon hyviä, mielenkiintoisia ja hauskoja puolia. Löytyy myös niitä vähemmän miellyttäviä ja prioriteettien muuttuessa tämäkin tee-se-itse-kaikki tyylinen tekeminen on alkanut muuttumaan valikoivammaksi.


Välillä teen vuosiyhteenvetona tyypillisen  ”vuoden suosituimmat” taikka ”all time suosituimmat” keräelmän. Nyt kuitenkin tyydyn yksittäiseen nostoon: eli kirjoitukseen, josta asuntosijoittaminen genrestä ja blogispherestä ei vieläkään löydy verrokkia, jossa olisi yhtä kattavasti ja monipuolisesti seurattu koko sijoitusasunnon elinkaarta. Tai ehkä kyseessä oikeammin on yksittäinen kirjoitus, joka kerää kyseisen asunnon osalta isomman kokonaisuuden nippuun. LINKKI JULKAISUUN. Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä.


Mutta sitten taas pohdinnan pariin. Myönnän jo jonkun aikaa painineeni kasvukipujen kanssa. Tämä pääasiallisesti johtuu siitä, että kasvuhaluja löytyy, mutta mahdollisuuksia on rajallisesti (kuten aika, raha (lainoitus) ja kohteet). Ajallisia panostuksia tarvitaan yhä kasvavissa määrin muualla. Toisaalta sijoittaminen ja siitä tuleva ”ylimmääräinen” myös mahdollistaa paljon. Rahoituksen osalta voi olla luova, mutta yhtälailla voi olla varovainen. Lisävivutuksen välttäminen on voinut viimeisten markkinamyllerrysten yhteydessä olla varsin osuva valinta. Kohteitakaan ei nyt ihan jonoksi asti löydy. Myönnettäköön että vallitseva markkinatilanne ei helpota jo valmiiksi varsin tiukkaa kriteeristöä. Myyjien ja ostajien ajatukset kun yhä taitavat erota toisistaan melkoisesti. On myös totta että omalla toiminnalla pystyy vaikuttamaan kaikkiin kolmeen edellä mainittuun:

  • Kalenteri voi olla aina paremmin hallussa. Turhuuksistakin voi usein aika paljon tinkiä.
  • Rahoituksen osalta voinee olla varsin luova ja kilpailuttamalla voi löytää aina parempia yhteistyötahoja.
  • Kohteissa pätee vähän sama. Markkinalla olevista kohteistakin voi tehdä itselleen toimivia. Toimenpiteet vain on hyvä tunnistaa. Samoin kuin kompensaatio.


Kasvua tapahtuu siis kokoajan niin henkilökohtaisella tasolla kuin sijoituskohteiden määrässä. Viime vuoden haasteena oli yrittää niputtaa tilanne sellaiseksi, joka mahdollistaisi 2-3 uuden kohteen hankkimisen. Vuoden 2023 osalta hankin yhden uuden sijoitusasunnon. Muita on yhä kiikaroitu ja joitain keskusteluja on avattu. Mahdollisuudet kuitenkin hankkia vielä lisää edes yksi saati sitten kaksi asuntoa ovat kuitenkin rajallisia. 


Vuosi 2024 starttaa siis uusimman asunnon remontin kimpussa. Samalla kyseisen kohteen putkiremontin ja lisärakentamishankkeen aikataulujen selvitystyö on käynnissä. Kohteen alkuperäinen tarkoitus oli ottaa se pitoon, mutta pitäydyn aina avoimena myös aikaiselle exitille. Exit on siis usein ennemminkin oma plän b kuin että ostelisin flippikohteita suoraan remontoitavaksi ja myyntiin. Luvut kuntoon vuokrausmielessä ja hyvänä vaihtoehtona kotiuttaa sopiva tuotto lyhyemmässä ajassa. Mitään vaihtoehtoja ei kannattane poissulkea. Eipä ne lyhytaikaisvuokrauksetkaan tai ns medium mittaiset (tyyliin sijaisasunto) vaihtoehdot täysin poissuljettuja ole.


Remontin lisäksi uudet mahdollisuudet ovat yhä tarkastelussa. Takaraivossa tinnittää myös kahden asunnon osalta exit vaihtoehdot, joista ainakin toiseen lienee tulossa loppukeväästä tai kesämmällä remonttia. Tuolloin jos tai kun tekee priimaa niin vuokraus ja myynti vaihtoehdot ovat mielestäni järkevä tarkastella ja vertailla varsin avoimesti. Näistä exit suunnitelmista onkin tarkoituksensa tehdä oma julkaisunsa ja keräillä vähän enemmänkin ajatuksia kasaan.


Monasti kuvailen, että asuntosijoittamiseni on taloudellisesti järkevää, mutta samalla se tuo erilaista hupia ja haastetta arkeen. Suurimmat oman asuntosijoittamisen motiivit lienevät: taloudellinen vapaus, käsillä ja yhdessä tekemisen mahdollisuus, ongelmanratkaisutilanteet, monipuolisuus ja sen psykologinen puoli.


Uusi vuosi, uudet kujeet. 


Kettu kiittää kuittaa ja kumartaa.

maanantai 1. tammikuuta 2024

Uusi vuosi uusi suunta?

Josko vuosi 2024 olisi #asuntosijoittaminen käännevuosi, eli takaisin ruusuisiin tuottolukuihin. Tai edes sinne päin? Parit viime vuodet kun on ollut varsin mollivoittoista. Ainakin jos ajatellaan vastikekulujen ja korkojen nousua. Tuottoja on syöty moneltakin suunnalta.


Tätä suuntaa ennustelee yksi jos toinenkin asiantuntija vähän väliä. Pitää oikeasti alkaa seuraamaan viikottaista otsikointia ja tehdä siitä otsikko taikka linkkitasoista keräilyä niin niihin voi aina sopivasti palata. Toisaalta sen hyöty lienee ehkä ajatuksen tasolla siinä, että millaista kaikkea uutisointia aiheesta, kuten asuntosijoittaminen on kirjoiteltu. Samalla voi itse varautua paremmin erilaisiin tilanteisiin. Se että repostellaan toisten ennustevirheillä taikka todetaan 1/100 kertaa jonkun ennusteen osuneen oikein, sen hyödyt lienevät olemattomat. Välillä se voi toimia jonkun tahon palauttamisessa maan pinnalle, mutta on sekin varsin pinnallista.


Näitä käänteitä kun asuntokauppaan ja asuntosijoittamiseen liittyen on jo varmaan yli puolitoista vuotta ennusteltu. Toivossa on hyvä elää. Kukaanhan ei nyt varmuudella voi käänteestä tietää, eikä kukaan varmuudella voinut tietää näin nopeista koronnousuista.


Osallistutaan nyt itsekin tähän arvuutteluun ja pohditaan miltä vuosi 2024 voisi näyttää.


Case positiivinen:

Korot ovat jälleen laskusuunnassa, ja tämä avaa ovet uusiin mahdollisuuksiin sijoittajille. Asuntojen arvonnousu odottaa kuin aurinkoinen päivä pilvien takana, ja tuottoluvut alkavat jälleen kiiltämään sijoittajien silmissä. Sijoitusten tuotto paranee laskevien korkojen ja piristyneen asuntomarkkinan näkymien myötä. Vuokralaisia on jälleen enemmän liikkeellä ja koronatulppa näyttää viimein purkautuvan. Vuokra-asunnoista kilpaillaan ja näytöille jonotetaan. Elämä hymyilee jälleen.


Case negatiivinen:

Korot jatkavat armotonta nousuaan, kuristaen sijoittajien tuottoja entisestään. Asuntosijoitusmarkkinat näyttävät alavireisiltä, ja alalla toimivat kohtaavat yhä pimenevän ja epävarmemman ajan. Pienet tuotot ja kasvavat korkokulut pakottavat sijoittajat tiukoille. Rakentaminen on hyytynyt, mutta samoin on käynyt asuntokaupalle. Vuokralaisista kilpaillaan, ei vuokra-asunnoista. Rahahanat ja rahankäyttö kiristyy entisestään, kaikki kaivautuvat poteroihinsa odotellen parempia aikoja. 


Disclosure: itsehän en mistään mitään tiedä enkä varsinkaan osaa ennustaa tulevaa. Toivotaan parasta, mutta varaudutaan pahimpaan!


Kaikin puolin hieno vuosi 2023 takana. Katsotaan mitä vuosi 2024 tuo mukanaan ja mennään posin kautta. Jotakin tällekin vuodelle pitää keksiä.  


Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.