keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Midsummer thoughts

Midsummer (Juhannus) in Finland is a big thing. It is The Thing in Finland. Juhannus is about friends and family, most of our summerholidays begin with it and it is a great feast. It is not about endless summer but about nightless night. Even though we are living in the land of the Santa Claus and snow we do have (occasionally) a chance to enjoy great and warm summer.

Before and especially during summervacation one has time to think. During years 2020-2022 many might have changed the way we look at the world around us and changed our values. Health and people closest to us have become more relevant. Money still has its purpose but maybe now it is even more the way not the goal. 


What am I dreaming of? Health and prosperity? Of course, for me and my family, for everybody. The real guestion might be: How to? And for that I have not found an answer yet.


There is a lot of noise around us nowadays. Audiobooks for example are great and I have used them for many years before it became popular. But it is too easy to listen to audiobooks or podcasts, or news or… All the time. The same is with our smartphones. When I go out with the people closest to me I try not to even remember my phone. It is just a nuisance so forget about it. I know it makes so many things so much easier but it has its place and time, andd it is not all the time the center of the earth.


I am not dreaming about living just in my own little bubble. But one has to give time to think and wonder. We have all these self help books and things and stuff about self improvement. It is easier to consume information all the time and compare achievements. One has to always look cool and great and be achieving something. Maybe we should think more and compare less, remember who we really are or at least try to understand who we are. Maybe we just need more time for ourselves, just to take a deep breath, enjoy life and nature. Let our mind wonder… 


So let us enjoy summer and Juhannus to the fullest!


Juhannuskettu has left the building.


torstai 9. kesäkuuta 2022

Asuntosijoittaja on vain ihminen

Toisille riittää 3-4% tuotot, toiset hakevat lähempää 10%. Jotkut (ehkä useimmat) vivuttavat ja jotkut eivät. Toiset tekevät kauppaa laskin kädessä ja toiset tunteella. Ihmisiä olemme kaikki ja päivätkin välillä vaihtelee mielialan mukana. Sijoittamalla haetaan tuottoja riskinotolle, aivan samoin asuntosijoittamisessa. Siinä kuitenkin ollaan enemmän tekemisissä ihmisten kanssa, joten inhimillisyyttä ei sovi unohtaa lukujen tai asuntojen varjoon.

Asunto on osa palvelua ja vuokralaiset ovat ihmisiä siinä missä vuokranantajatkin. Vuokralaisilla on omat maksuvelvollisuudet mutta ei koskaan sovi unohtaa, että samoin on vuokranantajalla. Vuokralaisen maksuvaikeudet yleensä kertovat ehkä isommasta maksukykyongelmasta. Vuokranantajilla saattaa olla parempi mahdollisuus joustaa, mutta ei sekään loputtomiin onnistu. Onneksi asuminen on melko harvinainen asia josta maksujen osalta tingittäisiin, sama pätee velkoihin. Suomalaiset ovat säntillistä kansaa. 


Olen aiemmin kirjoitellut asuntosijoittajan työstä (mm. TÄÄLLÄ) ja arjesta (TÄÄLLÄ). Asuntosijoittaminen ja siihen väkisin kytkeytyvä vuokranantajuus on aika monipuolinen laji. Osaamista ja mielenkiintoa tarvitaan useaan suuntaan. Voisi ajatella että itsekkään parasiitin sijaan asuntosijoittaja on varsinainen hyväntekijä tai suorastaan superihminen.

Asuntosijoittamiseen, asuntoihin ja asumiseen liittyy vahvasti inhimillisyys. Asuntosijoittaja ei voi olla tyypillisesti kuvattu tunteeton robotti vain laskin kädessä exeliä tuijottaen. Tunteet on osattava ottaa huomioon, mutta tietyissä tilanteissa oma tunteikkuus tai tunteettomuus on hyvä tiedostaa, sillä sillä on merkitystä.


Superillisuus (englannin superiority) syntyy kuitenkin asumisen palvelun tarjonnasta. Onhan se nyt vaan hienoa, että pystyy tarjoamaan muille kodin. Asunto voi olla minun, mutta samalla se on jonkun koti. Omaisuuteni on pyhää, joten en katso läpi sormien jos sitä joku kaltoin kohtelee. Koti on kuitenkin aivan nextillä levelillä. Aivan superia on myös tehokas ongelmanratkaisu. Ei vuokralaistakaan saa kaltoin kohdella ja ongelmiin voidaan pohtia yhdessä ratkaisut. Ongelmat ovat osa asuntosijoittamisen ja vuokranantajuuden ydintä, jo aina asunnon hankinnasta alkaen. Kun vuokranantaja ratkoo vuokralaistensa ongelmia pitää tämä samalla omaisuudestaan huolta. Se on siis varsinainen win-win-win tilanne. Nopea ja tehokas viestintä ja ongelmanratkaisu tekee paljon. Sama toimii kaupankäynnissä, ne eurot ovat vain osa siitä neuvottelusta.


Ihmisten kanssa on hyvä olla ihminen. Keskusteluyhteys, vuorovaikuttaminen, ongelmien tunnistaminen, ratkaisukeskeisyys ja inhimillisyys ovat tärkeitä. Exelit ja laskimet ovat vain kaiken näiden tukena. 


Asuntosijoittaja ja vuokranantaja voi olla vaikka ja mitä, mutta ainakin ihmisiä tässä ollaan. Ja yhä ihmisten kanssa tekemisissä. Joten hymyä, aurinkokin taitaa paistaa.


Kesäkettu kuittaa.

torstai 2. kesäkuuta 2022

Vuokranantaja on ongelmanratkaisija

Juuri alkuvuonna tuli ratkaistua vuokralaisen rikkoutunut ikkunaongelma. Onneksi kyseessä oli vain sisin lasi. Hiljattain tuli ratkottua myös tukkeutuneen pöntön haasteet. Aiemmin on ollut sähköttömiä asuntoja vaikka sähkösopimus olisikin jo voimassa. Ja paljon muuta.
Tenants, trash and toilets on varsin yleinen asuntosijoittajien sanaparsi rapakon takaa. Se myös tietyllä tapaa hyvin kiteyttää vuokranantajuuden perusteet. 

 • Vuokralaiset ovat tosiaan asuntosijoittamisen kovinta ydintä. Niin hyvässä kuin pahassa.
 • Asunto vaatii siivoilua ja remonttia ja huoltoa. Kyllähän se käytössä kuluu. Ja välillä pitää ihan aidon oikeasti viedä ne roskatkin vuokranantajan toimesta.
 • Pöntöistä tuli tässä itsellekin hiljattain enemmän vuokranantajakokemusta, kun tuli tukkeutuneen pöntön tiimoilta pariinkin kertaan viestiteltyä vuokralaisten kanssa.


En kuitenkaan käyttäisi sanalitaniaa niin negatiivisessa tarkoituksessa kuin se yleensä käytössä on. Kaikki kolme kun nyt vain ovat osa vuokranantajuutta. Eivät ne mielestäni vielä ole kuitenkaan syitä jättää tuottoja saavuttamatta sijoitusasuntomarkkinoilta. Mikään työ tai sijoitus ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Eikä sitä ole asuntosijoittaminenkaan.


Sääntely ja verotus ovat luoneet jo pidemmän aikaa pilviä asuntosijoittamisen ympärille. Samoin nyt on alkanut yhä tummempia korkopilviä leijumaan kaikkien ympärillä. Ja sehän osuu niin asuntovelallisiin kuin vivuttaneisiin asuntosijoittajiin. Toisaalta jollei nyt koko sijoitusasuntosalkku satu olemaan uudiskohteita taloyhtiölainoilla, niin yhä pankit testaavat varsin tiukalla seulalla velanhoitokyvyn. Tottakai suosin myös omaehtoisuutta, varsinkin jos sekaan kuuluu enenemissä määrin taloyhtiölainoja.


Kaikki haasteet ja ongelmat on kuitenkin tehty ratkaistaviksi, enkä itse vielä ainakaan ole törmännyt ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Korkojen nousuun voi varautua ja siltä voi suojautua. Sääntely voi tuoda jopa kilpailuetua ja toisaalta verotustaankin voi melko monipuolisesti säätää.


Yleisesti markkinoilla nähdään juuri nyt melko paljon haasteita ja ongelmia. Ainakin mitä uutisointia on uskominen. Toki niillä haetaan myös sensaatioklikkiotsikoita, joten suodatinta on hyvä käyttää. Muutamina nostoina:

 • Opiskelijoiden kaikkoaminen (tämä yhä näkyy, vaikka vähän vanhentunutta ja voi olla päättymässä/palautumassa)
 • Airbnb haasteet (voi olla päättymässä/palautumassa)
 • Pienten asuntojen haluttavuuden hyytyminen
 • Vuokrattavuuden hankaloituminen ja tyhjät kuukaudet
 • Vuokralaisvalinnat
 • Vääränlaiset asunnot väärillä paikoilla
 • Korjausvelka
 • Lisääkin lienee listan jatkoksi…


Kaikkiin näihin asioihin voi itse vaikuttaa. Kun on priimaa ja The Vuokranantaja voi erottua edukseen viestimällä positiivsesti ja olemalla aktiivinen ja vaikuttamalla. Laatu näkyy ja kuuluu: niin asunnon kuin vuokranantajan, varsinkin vuokranantajan laatua tunnutaan vähäteltävän aivan liikaa. Jo pelkällä positiivisuudella ja palvelualttiudella voi erottua edukseen. Roskalava-asuntoa tai sen sijaintia ei silläkään tosin timantiksi saa, joten rajansa tietysti kaikella.


Lienee kuitenkin totta että haasteita on ilmassa eikä niitä sovi vähätellä tai ainakaan sivuuttaa. Kaikkiin ongelmiin ja haasteisiin on kuitenkin lähes poikkeuksetta löydettävissä ratkaisu. Välillä asiat ratkeavat kuin itsestään. Siihen ei ehkä kuitenkaan kannata liikoja luottaa.


Näillä näkymin opiskelijoiden aktivoituminen näyttää palautuvan. Ehkä jopa hyökyaaltona pienen patouman jälkeen. Samaa lienee havaittavissa airbnbmäisen lyhytaikaisen ja kalustettuna vuokraamisen kanssa. Kotimaamatkailu ja remonttievakko lienevät melko avainasemassa. Näillä voi vaikuttaa myös vuokrattavuuteen ja vuokralaisten kiinnostavuuteen. Hypätään tarkoituksella yhden yli, mutta ratkotaan korjausvelka talon/asunnon tai kokonaisen taloyhtiön modernisoinniksi. Se maksaa, mutta pitkässä juoksussa se tuo myös säästöjä ja ehkä jopa lisää kiinnostavuutta.


Ongelmanratkaisu on ainakin tämän asuntosijoittajan ja vuokrantajan leipälaji. Ilman haasteitahan häviää mielenkiintokin aivan liian helposti. En kuitenkaan valita jos putkeen tulee useita tuottoisia ja tylsiä vuosia.


Pääedellä vaan tiiliseinästäkin läpi.


Ongelmanmurtajakettu kuittaa.