keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Vuokranantaja = vuokralaisen valmentaja

Kovin usein, erityisesti yliopistokaupungeissa, tarjoamani asunto on nuorelle opiskelijalle se ensimmäinen oma koti. Tämä tarkoittaa sitä, että yksin eläminen ja asunnosta huolehtiminen ovat hyvinkin uusia ja jännittäviä asioita. Tällöin on mielestäni vuokranantajan vastuulla perehdyttää vuokralainen (oikeudet ja vastuut).

Toimiva kommunikaatio on avain toimivaan vuokrasuhteeseen. Toimivuus tarkoittaa tehokkuutta ja aloitusta jo heti ennen vuokrasopimuksen tekoa. Vastaan lisätiedusteluihin ja pyrin saamaan esille myös niitä kysymyksiä, jotka usein jäävät kysymättä. Teen itsestäni usein helposti lähestyttävän, mutta en kuitenkaan vuokrasuhteen aikana pyri saamaan soittoa tai watsap viestiä aivan kaikista pikkuasioista. 

Vuokrasopimusta tehdessä laitan pohjan lisäselitteineen etukäteen tutustuttavaksi. Allekirjoitusten yhteydessä myös käyn läpi kohta kohdalta mitä mikäkin lause tai asia tarkoittaa. Käyn avoimesti omat ja vuokralaisen vastuut läpi ja annan yleensä sopimuksen liitteeksi mm. asunnosta huolehtimisohjeen. Olen pyrkinyt aina myös kokoamaan erillisen kämppäkansion: manuaalit ja ohjeet helposti saatavilla, omakotiasujalle aivan must. Poismuuton yhteydessä toimitan myös muistutuksenomaisesti loppusiivousohjeen. On useita tuttuja (niin omistusasujia kuin vuokralaisia), joille ei tule mieleenkään puhdistella liesituulettimen suodattimia taikka hajulukkoja säännöllisesti.


Asuntosijoittaja ei voi ajatella vain tuottoja laskin kädessä. Vuokranantajan on oltava myös ihminen, tämä ei ole vain sijoittaja, vaan myös vuokralaisen valmentaja. Vuokranantajan oman talouden (aiheesta lisää TÄÄLTÄ) ja oman stressitestin (aiheesta lisää TÄÄLTÄ) tulee olla kunnossa. Vuokranantajan on kuitenkin pidettävä huolta niin omasta kuin vuokralaisensa taloudesta, jotta vuokralainen aidon oikeasti selviytyy vuokristaan ja velvoitteistaan. Tämän tulee käydä ilmi jo vuokralaisen valinnassa, taustat ja maksukyky kannattaa selvittää. 

Varsinkin opiskelijakaupungissa vuokra-asunto voi olla se ensimmäinen oma koti, joten se vaatii myös tietynlaista opettelua ja opastusta. Kaikille ei välttämättä tule itsestäänselvänä, että asumisen erillisiin kuluihin kuuluvat (usein) vuokran lisäksi sähkö, vesi ja netti. Ja vaikka vuokranantajan vastuulle yleensä kodinkoneiden, kuten jääkaapin ja pesukoneen toimivuus kuuluvat, niin kannattaa niiden käytössä ja huollossa myös opastaa. Harva nuori myös välttämättä muistaa tai edes osaa putsata hajulukkoja taikka liesituuletinta. On siis asioita joissa kannattaa oma-aloitteisesti opastaa.

Vuokranantajan ei tarvitse ottaa vanhemman nalkuttavaa roolia vaan ennemminkin kiinnostuneen huolehtiva ja tiukka linja. Uudelle paikkakunnalle muuttavan nuoren tukiverkosto voi olla aivan toisaalla ja toisekseen itsekseen asuminen voi vaatia pientä opettelua. Vuokralaisen tulee pystyä kantamaan oma vastuunsa, mutta myös oman selustansa turvaamiseksi erilaiset velvoitteet ja huoltotoimenpiteet kannattaa käydä läpi ja välillä niistä jopa muistuttaa.

Myös vuokralaisen on hyvä muistaa huolehtia omasta tontistaan - tai tässä tapauksessa ennemminkin asunnostaan. Tukiverkostot ja vanhemmat ovat aina hyvästä, mutta kaikkia neuvotteluja tai varsinkaan kysymysten esittämistä ei kannata antaa muiden hoidettaviksi. Arvostan sitä, että voin kommunikoida suoraan vuokralaisen kanssa. Vuokralainen voi esittää kysymyksiä omalla suullaan ja saan myös vuokralaiselta suoraan vastaukset ilman mutkaa. Toki ensimmäistä omaa kotia hakiessa kannattaakin turvautua lähimmäisten tukeen, oli kyseessä sitten vanhemmat, kaverit taikka parempi puolisko. 

Jos vuokraan sijoitusasuntojani pyykinpesukoneella olen käynyt niitä myös välillä huoltamassa ja vaihtamassa uuteen. Annan kuitenkin aina käyttöohjeen vuokralaiselle taikka vähintään toimitan nettilinkin oppaaseen. Kalustettujen asuntojen osalta vanhojen kalusteiden poisroudaaminen kuuluu niin ikään minun vastuulle. Onhan sitä tullut jos jonkinlaista apua tarjottua mm. rikkoontuneen peilikaapin saranan vaihtamiseen (oli muuten kunnon nettitilausshow) ja auttamassa suojaamaan tavarat ennen putkiremonttia. 

Autan parhaani mukaan asuntooni ja talouteen liittyvissä kysymyksissä. Olen helposti lähestyttävä ja pidän keskusteluyhteyden mielelläni avoinna. Haluan pitää huolta niin vuokralaisistani kuin heidän kodistaan (ja omaisuudestani siinä sivussa). En halua tunkeilla, mutta haluan että vuokralaiset viihtyvät ja tietävät että voivat tarpeen tullen olla yhteydessä, mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Valmentajakettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti