torstai 31. elokuuta 2017

Asuntokiimaa vetävillä kuvilla ja otsikoilla

Juuri hiljattain oli juttua lehdessä, kuinka vuokra-asunnon hakemiseen on tullut uusia piirteitä: flirttailu, joko kuvilla ja/tai tekstillä. (http://www.is.fi/asuminen/art-2000005337636.html) Varsinkin sesonkiaikaan heinä-elokuussa vuokrailmoituksia tehneenä ja vuokralaisilmoituksia selanneena on jo nähnyt paljon.

Vuokra- ja vuokralaisilmoitukset ovat kuin Tinder, kuvilla haetaan alkukiimaa ja tiivis mielenkiintoinen teksti sinetöi "osuman" (herättää mielenkiinnon, klikkaamaan ja lopulta ottamaan yhteyttä). Hyvät valoisat kuvat vuokrattavasta kohteesta saa mitä ilmeisimmin vuokralaiskandidaatin kiinnostumaan. Leikkisästi hymyilevä nätti nuori tyttö, jolla sopivasti (tarkoituksellisesti) näkyy vähän "ekstraa", herättänee kiinnostusta. 

Sekoitetaan tissit tiskiin kuva ja lause: "vuokranmaksu kyllä hoituu" ja vielä muutama hymiö niin johan siinä voidaan johdatella. Vähemmästäkin 50v vuokranantaja Penan (nimi keksitty) Stondertutka villiintyy. Joillekkin se vain on tahallinen tai tahaton tapa ja joillekin se voi olla markkinointikikka, toisaalta monet osaavat käyttää ulkoisia avujaan avuksi. On tullut myös nähtyä asunnon hakijalla kuva, jossa molemmissa käsissä oluttölkki ja tekstissä "rauhallinen ja fiksu", jokin ei täsmää?

Toisaalta työhakemuksissakin yleensä pyydetään liittämään CV kuvan tai videon kera, joten miksei samaa voisi toteuttaa myös vuokramarkkinoilla? Se, että siihen ei tarvitse suostua, on kunkin oma asia. Harvemmin lopputulos on pelkästä kuvasta kiinni.

Millaisia kuvia pyydetään ja sitten lopulta lähetetään on kunkin oma asia. Asiattomuudet nykypäivänä päätyvät aika helpolla lehtien ja somen otsikoihin taikka pidemmälle vietyinä käräjille. Kuva on hyvä lisä, mutta mielestäni ei pakollinen, enkä sitä nyt ainakaan jälkikäteen lähtisi pyytämään.

Hyvät asialliset kuvat ja informatiivinen teksti vievät pitkälle. Vähän voi koittaa erottautua joukosta, mutta sitäkään ei kannata lyödä överiksi. Itse en jatkossakaan tule ottamaan kuvia wc paperirullista tai ovenkahvoista... Persoonallista? Ehkä... Mutta kuinka tarpeellista ja paljonko se tuo lisäarvoa? Olenkin aina halunnut olla se vessapaperivuokranantaja.

Kettu kuittaa.

keskiviikko 23. elokuuta 2017

Vuokranantajalla kuuluu olla tylsää

Vuokranantajana toimimisen kuuluu parhaimmillaan olla tylsää. Käyn välillä yhtiökokouksissa juomassa kahvia ja vähän pitämässä huolta omaisuudestani. Mikäli suuria remontteja ei ole tulossa, kyseessä on uudiskohde tai suuret remontit on tehty alta pois niin tilanne on melko helppo. Pyörittelen peukaloitani ja annan rahan tulla luokseni (eli lyhentelen lainoja). 

Tärkeintä kuitenkin on, että vuokralaiset viihtyvät ja pysyvät vuodesta toiseen. Remonttikokoukset ja muut hallinnolliset asiat voivat vaivata päätä, mutta yleensä vähemmän kuin vuokralaisten vaihtumiset. Ja mielestäni esim. elämäni ensimmäiseen putkiremonttiin aktiivisempi osallistuminen on ollut (ainakin tähän mennessä) lähinnä virkistävää.

Viimeiset pari vuotta tilanne on ollut kohdallani melko helppo. Vuokralaiset ovat pysyneet eikä heillä ole ollut juuri valittamisen aihetta. Toisaalta heillä ei ole ollut suurta kynnystä ottaa yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa. En ole myöskään kokenut tarpeelliseksi tehdä vuosittaisia vuokrankorotuksia, koska kuluni eivät ole kasvaneet ja kaikki on mennyt hyvin. 

Toki ensimmäisen sijoitusasuntoni putkiremontti on ollut mielessä ja kokouksiakin aiheesta on riittänyt. Tulen varmaan myös aktiivisesti seuraamaan jo alkanutta putkiremontin etenemistä ja käymään mm. työmaakokouksissa. Eli ei nyt ihan peukaloiden pyörittämistä vaan tilanteen seurantaa ja muutoinkin alaan kokoajan enemmän paneutuen.

Jos sijoittaminen on tylsää, nukut hyvin ja saat tuottoa (enempi parempi), tilanne on hyvä. Vaikka tykkään tehdä itse, on välillä kiva nostaa jalat pöydälle ja nauttia.

tiistai 15. elokuuta 2017

Asuntosijoittajat ja vuokrananatajat ovat myyjiä

Vuokranantajana toimiminen ei ole vain sijoittamista vaan asiakaspalvelua ja myyntiä parhaimmillaan. Tarjolla on kuitenkin jonkun tuleva koti ja onhan vuokranantajallakin merkittävä rooli kodissa viihtymiseen. Tottakai se analyyttinen sijoittaja luuraa alati (itselläni olemattomissa) aivonystyröissä muistuttaen yhdestä jos toisesta laskukaavasta, tavoista tai mistä lie muistilistasta.

Osakkeen omistaminen ei välttämättä vaadi kovin kummoisia people skillssejä (suoraan suomennettuna ihmistaitoja tai viisaammin sosiaalisia taitoja). Ostat osakkeen ja joskus myyt... Mitä nyt yhtiökokouksissa voi käydä joko huutelemassa ja juomassa kahvia tai oikeasti pitämässä omaisuudestaan huolta ja osallistumalla rakentavasti keskusteluun.

Asuntosijoittaminen ja vuokrananantajana toimiminen tarkoittaa vähän aktiivisempaa toimintaa. Heti alusta alkaen ostotilanne vaatii sosiaalisia taitoja ja erityisesti yksityisten myyjien kanssa tilanne korostuu. Asunnot pitävät sisällään paljon tunteita ja analyysiä tykittävä sijoittaja ei välttämättä ole niin vahvoilla (sympaattinen) kuin pariskunta vauva sylissään. En lavasta ja osta/lainaa näistä itselleni mitään, vaan ehkä yritän ennemmin korostaa, että kilpailutilanteessa numeroita suoltava sijoittaja ei ole samalla viivalla. Ei aina vain se hinta (vaikka hyvin usein) vaan myös ne tunteet, aito kiinnostus ja keskusteleminen.

Itse vuokraaminen vaatii sen sisäisen myyjän herättelyä. Pitää osata valita hyvät ja kattavat kuvat, tarpeeksi hyvä, tiivis ja informatiivinen teksti. Eli pitää onnistua houkuttelemaan ne parhaat hakijat esiin. Sitten vielä pitää valita ne parhaista parhaat hakijat, saada heidät näytö(i)lle. Yleensä ehkä varoiksi hyvä tarkistaa työ, tili ja luottotiedot, miksei vaikka vanhan vuokranantajan suosituksiakin? Jos nämä kaikki dokumentit mukanaan vuokralaiskandidaatti tulee asuntonäytölle niin on hän vahvoilla. 

Avoimuus ennen kaikkea, mutta järjenkäyttökin on sallittua. Kommunikointi (ja vastausnopeus) on tärkeää ja vuokralaisehdokkaan luottamus täytyy ansaita, ei se toimi vain toiseen suuntaan.

Kannattaa myös vastailla vuokralaisten viesteihin ja soittoihin. En voi käsittää miten joillakin kestää niin kauan vastata sähköposteihin ja viesteihin, varsinkaan jos se on toistuvaa. Parhaillaan vastaus minuutissa ja saat kyllä vuokralaiselta, hallituksen jäseneltä tai yhtiön asukilta täydet pisteet.  Vuokranantajaa voisi jossain määrin verrata yrittäjään, jonka tulisi olla aina tavoitettavissa. Itse olen myöhäisimmän "avain unohtui" puhelun saanut sunnuntaina noin klo 21 nurkilla. Ei niin paha... En tosin odota sitä päivää, kun vuokralainen soittaa baarista tullessaan pikkutunneilla kotioveltaan, "Tuutko avaamaan oven? Saat kaljan!". 

Entä voiko asuntoa myydä itse? Voi. Pitääkö aina käyttää välittäjää? Ei. Asunnon myyminen ei ole ruudin keksimistä. Toki se voi olla työlästä, mutta myös siitä saa hauskaa ja siitä voi tehdä suhteellisen helppoa. Suosittelen itse myyjiä aina tutustumaan lakipykäliin ja mieluummin tilaamaan tarvittavat paperit ammattilaisilta, kuin tietämättömänä tekemään kaiken itse taikka tietämättömänä vain googlettelemaan.

Toki se itsemyyminen vaatii sisäistä myyjää kunnolla heräämään. Vedättämään ei pidä lähteä, vaan hoitaa se oma koti tai sijoitus jonkun toisen kodiksi tai sijoitukseksi rehellisesti, huolellisesti ja mahdollisimman avoimesti. Muuten homma puree myöhemmin persiille ja asuntokaupoilla se ei välttämättä ole ihan pikku juttu.

Valoja päälle ja tarkkaavaisuutta, vähän normaalia suomalaista enemmän uteliaisuutta ja keskustelua niin pääsee pitkälle. Some ja Google ovat nykypäivän myyjien valttikortteja, niitä kannattaa käyttää.

Kesäkettu kuittaa

tiistai 8. elokuuta 2017

Putkiremontti, rahalle vastinetta

Jatketaan jälleen rahan äärellä, koska siksihän sijoittamista yleensä tehdään. Raha puhuttaa varsinkin, kun on kyseessä se suurin remonttimörkö eli putkiremontti. Hinta kiinnostaa maksajia ja viime aikoina myös mediaa. Hinnat voivat vaihdella 150-1000e välillä (/m²) ja aihe voi ihan syystäkin herättää kummastusta. Remonttien sisällöt jäävät turhan usein piiloon. Toisaalta taloyhtiötkin nyt yleensä sattuvat olemaan erilaisia, ehkä sekin vaikuttaa?

"Naapuriyhtiössä puolet halvemmalla", "Oli kuulemma hyvä, halpa ja nopea", "En minä tarkemmin tiedä". Tullut kuultua tässä putkiremonttien kanssa tekemisissä oltua. No tulihan siinä hinnan lisäksi jo pari muutakin mielestäni tärkeää seikkaa. Oma huomioni kiinnittyy (remonteissa ja miksei itse vuokraamisessakin) kuitenkin erityisesti:
  1. kyllä, hinta
  2. Nopeus (eli kesto, aikataulu ja kommunikaatio)
  3. Sisältö
  4. Laatu
  5. Mahdollisuudet
Hinta lienee se ensimmäinen ja konkreettisin asia johon kiinnittää huomiota ja josta aletaan keskustelemaan, välillä vähemmän rakentavasti ja välillä rakentavammin. Sisältö lienee kuitenkin hintaan se merkittävin tekijä, se on hyvä pitää mielessä. Jos tehdään lähes kokonaan uusi kerrostalo runkoa lukuunottamatta ja uusitaan kaikki kylppäreistä pihamaalle ja rakennusoikeuden puitteissa tehdään vielä vähän lisärakentamista, niin ehkäpä sen ymmärtää ettei päästä 150e neliöhinnoille. 

Putkiremontti voi siis monessakin mielessä olla mahdollisuus parantaa oman sijoituksen arvoa ja vuokrattavuutta. Harvemmin (toivottavasti) tyhjästä maksetaan. Hinta ja sisältö vaikuttavat mitä ilmeisimmin myös nopeuteen joka taas voi huonoissa tapauksissa vaikuttaa laatuun, kun hommaa viedään liiankin nopealla aikataululla eteenpäin. Tottakai asumisen haitta ajallisesti minimiin, mutta ei laadusta karsimalla.

Eli kaikki vaikuttaa kaikkeen, kuinka filosofistista. Olen kuitenkin samaa mieltä, että hinta on yksi prioriteettitekijä putkiremontissa ja tuijotan sitä itsekin. Nopeus tulee kakkosena, lähinnä koska aikataulu. Eli mikä on asumisen todellinen haitta-aika ja vaikutus vuokratuloihin. Jos kohde valmistuu sopivasti opiskelijoiden sesongin alkaessa niin remontin alta pois muuttaneen vuokralaisen aiheuttamat tyhjät kuukaudet eivät aiheuta niin suurta harmia. 

Sisältö määrittelee yleensä hinnan (usein ajatellaan toisin päin), mutta jos itselläni on toimiva kylpyhuone niin en ehkä pidä kylpyhuoneiden uusimista joka huoneistossa tarpeellisena. Perus oma lehmä ojassa mennään ja säästö on aina säästöä. Tulevassa putkiremonttikämpässäni on alkuperäinen kylpyhuone, joten on omankin etuni mukaista, että se sitten uusitaan. Aikataulu, kommunikaatio ja valvonta eivät myöskään saa olla huonosti suunniteltuja, koska ne vaikuttavat väkisinkin lopputuloksen laatuun. Kalliin putkiremontin tulos tottakai saisi aina olla priimaa.

Mahdollisuuksia putkiremontti tuo juuri kuluneemmissa ja alkuperäiskunteisemmissa asunnoissa, kun kerralla voi uusia koko kämppää, ehkä jopa normaalia edullisemmin. Arvo ja vuokrattavuus paranevat. Samalla on mahdollisuuksia kehittää koko taloyhtiötä, lisätä energiatehokkuutta, tehdä autopaikoista sähköautoystävällisiä, vähentää vedenkulutusta ja luoda muutenkin miellyttävämpi asuinympäristö. Lisärakentamistakaan ei kannata poissulkea ja vaikka rakennusoikeutta ei olisikaan enää jäljellä, voi niihinkin aina hakea muutosta.

Eli ei tyydytä liian vähään, liian nopealla aikataululla, vaan tilataan ja ostetaan fiksusti hyvän hintaista ja sopivassa aikataulussa ja budjetissa pysyvää laatua. Putkiremonttien tekeminen ja teettäminen vaatii asiakaspalvelua ja hyvä asiakaskokemus lienee aika kullanarvoista alalla, josta paljon keskustellaan ja joka herättää tunteita. Onnistunut projekti tehnee hyvää sekä urakoitsijalle (suositteluina), hallitukselle (kokemuksena) ja koko taloyhtiölle (asumisen laatuna).

Kesäkettu kuittaa.

keskiviikko 2. elokuuta 2017

Osta, remontoi, vuokraa, huolla, vuokraa/myy

Ja nämä kaikki tee se itse mentaliteetilla. Tottakai! Säästin? Kyllä! Säästin väärässä paikassa? Ehkä, mutta myös opin (ainakin toivottavasti).

Kuullostaa rankalta? Sitä se on ja ei ole. Aikaa vievää? No kyllä. Samalla myös oppii, eikä vain kädentaitoja ja omia rajoitteitaan. Samalla tutustuu itse asuntoon, sen oikkuihin, historiaan, taloyhtiöön ja naapureihin. Olenko remontoinut viikonloppuina ja/tai pyhäpäivinä (esim jouluna)? Kyllä, mutta olen käyttänyt järkeä enkä ole kertaakaan saanut valituksia, ennemminkin jopa avun tarjouksia.

Olen remontoinut itse useita asuntoja, iso kiitos kuuluu apujoukoille. Olen myös oppinut, että erikoisasiat, kuten sähköt ja putket kannattaa jättää alan amattilaisille ja arvostan heidän osaamistaan. En kuitenkaan arvosta heidän laskutustapojaan (milloin 15min=2h ja milloin laskutetaan km lisäksi autokuluja).

Asuntosijoittajana ja vuokranantajana toimiminen vaatii (ja hyvällä tuurilla ei vaadi) aikaa. Tee-se-itse tekijän kannattaa kuitenkin varata aikaa mieluummin liikaa kuin liian vähän, varsinkin jos tekee hommaa harraste mielessä leipätyön ohella. Yksiön remontoiminen ei ole loppujen lopuksi iso homma niin ajallisesti (30h-40h) kuin rahallisestikkaan (1-2te + bensat). Vuokralaisiakin yleensä piisaa, pitää vain osata houkutella ja valita parhaat päältä.

Todellisuudessa työssäkäyvän tee se itse yksiörempan saa hyvällä tuurilla tehtyä noin kuukaudessa (kylpyhuone ei kuulu mihinkään arvioihini). Asuntosijoittaminen on pitkä prosessi, pikavoittoja voi koittaa hakea, mutta verottaja vie aina omansa (olit sitten sprintteri tai maratoonari). Olen mieluusti fiksusti molempia. Toki todellinen sissi voi tehdä rempan leipätyönkin ohessa vaikka viikossa, mutta kyllä sitten muu elämä uupuu sen tovin.

Remontoimalla nostaa yleensä asunnon arvoa eli myyntihintaa. Samalla yleensä nousevat vuokran pyyntimahdollisuudet ja kysyntä. Remontoimalla voi siis hyvin kalastella ostajia ja vuokralaisia, joten ehkä teen jatkossakin niin. 

Note to self: älä remontoi pyhäpäivinä, ainakaan jouluna. Vaikka se miten kierosti vaikuttaisikin tavalta kokeilla taloyhtiön ja naapureiden sietokykyä. 

Kesäkettu kuittaa.