tiistai 19. syyskuuta 2023

Asuntosijoittamisen sijoitussäkki

Asuntosijoitussäkin voi rakentaa monellakin tavalla. Toiset erikoistuvat uudiskohdeyksiöihin, toiset flippaavat kämppiä, toiset remppaavat hyvin tingittyjä asuntoja maagisiksi vuokrapitokohteiksi, toiset sijoittavat autopaikkoihin, toiset omakotitaloihin. Joku, kuten minä tekee aika laajalla skaalalla hajauttaen koko palettiin. Hajauttamisesta puhutaan sijoittamiseen liittyen yhtenä ainoana ilmaisena lounaana. Sama mielestäni pätee myös asuntosijoittamisessa, oli kyseessä sitten sijainti taikka kohdetyyppi. Hajauttamisessa, ainakin asuntosijoittamiseen liittyen on kuitenkin omat haasteensa, kuten aikalailla kaikessa. Erikoistumalla kun voi helpottaa sitä omaa elämää ja syväosaaminen on aika nextillä levelillä. Mutta kuten kaikessa, molemmissa on puolensa.




Itse olen pitkälti hajauttanut asuntosijoitussäkkinikin. Osittain ihan oppimismielessä ja osittain, koska mahdollisuuksia on tarjoutunut erilaisissa tilanteissa. Osittain myös aidosta mielenkiinnosta ja oppimisen nälästä. Laajalla osaamisella on puolensa ja kun on tutustunut eri twisteihin laajalla skaalalla pystyy löytämään (ehkä) helpommin sen oman timanttisen mielenkiinnon kohteensa. Se myös auttaa elämässä, jossa nyt yleensä tulee erilaisia tilanteita vastaan. Erikoistumalla ensimmäiseen THE juttuun ei tiedä mistä jää paitsi (jos jää). Laajalla pensselillä vetäen toisaalta tehokkuus ja ajatukset välillä ailahtelevat. Tai ainakin riskit liian paljon tekemisestä kasvaa.


Toisaalta kun haaveilee ja haahuilee yhtä paljon kuin meikäläinen niin useiden asioiden kokeilu kannattaa. Kukaan ei ole seppä syntyessään? Täten kannattaa kokeilla vaikka ja mitä. Jos jokin asia nyt toimii erinomaisesti paremmin kuin muut niin silloin siihen voi olla järkevää panostaa ainakin enemmän. All in yhteen asiaan (sijoittamisessa tai muutoinkin) kun nyt vaan on riskienhallinnallisesti haastavaa.


Asuntosijoittajalla arkkitehtuuri lähtee kuitenkin rakentumaan jo ennen perustuksia. Pohjatyöt ja taustatutkimukset, kun nyt vaan aina kannattaa tehdä kunnolla. Kokonaisuus on kuitenkin jo pelkästään näkyvää pintaa syvällisempää. Ja helpoiten havaittavat seinät ja katto eivät usein riitä. Lopulta kun kokonaisuus on kasassa voi alkaa viilaamaan pilkkuja sellaisista kohdista kun itseään kiinnostaa tai jotka kokee toimivimmiksi.


Ei siis ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa tehdä asuntosijoittamista. Kukin voi löytää sen oman juttunsa. Se voi viedä aikaa tai toiset jo heti alkuun tietävät mistä lähteä liikkeelle. Tekemällä ja kokemalla kuitenkin oppii. Syventymällä voi oppia tekemään paremmin ja helpommin enemmän. Oma tie voi löytyä heti nurkan takaa tai sen löytäminen voi viedä vuosikymmeniä. Kukaan ei ole seppä syntyessää, mutta me kaikki olemme oman onnemme seppiä.


Kettu kuittaa.


Ps. Fun fact: Tönöprojektin vanhat koksihiilet löysivät oikealta sepältä uuden hyötykäyttökodin ja samalla sain apua niiden poisroudaamiseen (annetaan ilmoituksella).

torstai 7. syyskuuta 2023

Haluatko miljonääriksi?

"Think a million, have a million, earn a million" Tämä on monen asuntosijoittajan huulilla ja tavoitteena. En valitettavasti muista kenelta tämä sitaatti on alun perin, mutta ajatus on houkutteleva. Idea ja kokonaisuus porrastetun toteutettavissa, kunhan ajatukset ja ideat palastelee oikein. Miljoonatulot jokseenkin ovat aika mahtipontiset. Toisaalta tavoitteita olla pitää. Oikopolkuja ei valitettavasti juurikaan ole.


Miljoonien ajattelu ja vaikkapa lottovoitosta unelmointi nyt lienee aika helppoa? Toisaalta jos siitä haluaa tehdä tavoitteellista ja käsin kosketeltavaa pelkän haaveilun sijaan, tuo se jo vähän omaa haastettaan. Oma ideani ajatuksesta on, että oivaltaisi sen oman reitin kuhunkin ajatukseen/tavoitteeseen. Ja siitä ehkä seuraava askel onkin: että
mitäs sitten?


Lähes luonnollisena jatkumona on itse toteutus. Eli pelkkä haaveilu ei riitä ja mitä määrätietoisempaa ensimmäisen ajatuksen sisäistäminen on sitä paremmin se kohdistanee voimavarat oikein. Ensimmäinen miljoona kun voinee jo vähän vaatia töitäkin. Asuntosijoittajan maailmassa miljoonan omaisuus ei vielä välttämättä tarkoita 1 miljoonan euron varallisuutta, vaan esim 1 miljoonan euron asuntosalkkua, josta velkaakin voi olla vaikkapa puolet. Joten palanen on taaskin vähän helpompi sulatella. Toki jo 1 miljoonan omaisuuden hankinta vaatinee jo jotakin, olkoon siltä sitten osa lainaa.


Nettovarallisuus yli miljoonan euron lieneekin se seuraava. Yhä edelleen omaisuus voi olla suurempi ja velkavipu olla käytössä. Jos kuitenkin miljoonakerhoon haluaa oikeasti kuulua, pitää sitä varallisuutta oikeastikin sitten olla. Seitsemän numeroiset luvut alkavatkin olla jo siellä hienojen summien paremmalla puolella. Ja ne ovat monilla mielessä. Pelkästään yksi miljoona ei tee elämästä pelkkää myötätuulista nauttimista taikka kenestäkään välttämättä täyttä vapaaherraa. Mutta kyllä se varmasti ihan eri tavalla antaa tilaa hengittää ja toisaalta erinäisiä vapauksia ja stressittömyyttä (ainakin rahasta). 


Miljoonan ansaitseminen sitten onkin jo ihan oma lukunsa. En tiedä onko se Suomessa verotuksellisesti sitten niiin kannattavaa. Mutta olisihan se saavutus. Ihan siinä missä verolistoille pääseminenkin on tulomielessä hauska tavoite, joskin sieltä moni haluaa myöskin pysyä (ainakin nimensä osalta) poissa. Ja onhan tulot aina kivoja vaikka niistä joutuisikin veroja maksamaan. Toki verosuunnittelu on aina kannattavaa ja järkevää.


Polkua miljonääriksi asuntosijoittamalla voi siis ajatella ja myös jahdata. Mahdottomampiakin ideoita varmasti on. Varmasti myös tyhmempiä. Miljonääriksi ei tulla päivässä (ainakaan valitettavasti kovinkaan usein). Suunnitelmallinen ajattelu ja pitkäjänteinen tekeminen varmasti auttavat. 


En itsekään tiedä millainen miljonääri haluaisin olla? Sen kuitenkin tiedän, etten voisi jäädä vain lepäämään laakereillani. Ei siis pelkkää FIREä, mutta ehkä FI (Financial Independence). Eikä se eläkkeelle jääminenkään niin karahda korvaan, kun on oppinut tuntemaan ja kuulemaan eläkeläisten kiireistä. Jotakin mielekästä tekemistä, josta on arvoa niin itselleni kuin muille. En (valitettavasti) varmastikaan antaisi leijonanosia hyväntekeväisyyteen vaan pyrkisin tekemään hyvää itse. 


Ja sitten lopputulemana vielä ne excel laskelmat niistä miljoonista, että mikä määrä varallisuutta ja millaisilla tuotto-odotuksilla riittää? Kukaan meistä kun ei tiedä, miten kauan maan päällä matkaamme. Ja toisekseen myös kuormasta voi syödä. Voi olla että joskus kuormaan pitää myös jotakin palauttaa, mutta esimerkiksi pelkästään miljoonien sijoitusvarallisuuserien tuotoilla eläminen kuullostaa liian... mjääh? Kyllähän kuormasta voi syödä ja elämästä nauttia, kunhan siinäkin pitää jalat maassa.


Kyllä miljoonalla jo pitkälle pääsee. Kymmenien tuhansien korko-/sijoitustuotot vuosittain? Hienoisesti kuormasta syöden meno jatkuisi heittämällä vuosikymmeniä. Jokin numero olisi hyvä hahmottaa, jolloin jo voisi vähän pysähtyä hengähtämään ja nauttimaan.


Miljonäärikettu kiittää kuittaa ja kumartaa.