keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Luovuus luo kilpailukykyä

Olen kirjoittanut aikaisemmin maksukyvystä (TÄÄLLÄ) ja vakuuksien merkityksestä (TÄÄLLÄ). Ne luovat asuntosijoittajan ja vuokranantajan tukipilarit. Se ei kuitenkaan riitä. Se kiinnostaa lähinnä rahoittajaa, joka velkavivutuksesta huolimatta, ei enää ole keskiössä. @Vuokralaiset ovat keskiössä. Ilman vuokralaisia ei jää mitään viivan alle. 


Vuokranantajan tulee olla luova, jotta pystyy menestymään sijoittajana. Kilpailu on kasvanut, eikä vain yksityisten vuokranantajien kentässä. Kokemus ja vanhoissa rutiineissa märehtiminen ei enää auta. Välillä myös ”hyvillä” asuntosijoitusalueilla kilpailu on kovaa. Enää ei valitakkaan kirsikkaa kakun päältä, vaan koko kakusta pitää tapella. Tarjoavathan isot toimijat mahdollisuuden naksutella itselleen uusi koti alle sohvalta käsin. Itse ehkä silti suosittelen aina käymään katselukierroksen. Vaikka olisi miten 4k kamerat ja livestriimit joka nurkasta ja vaikka vessanpöntöstä, ei se ole fyysisen käynnin vertainen. Helppous on valttia, mutta koti on aina koti, siihen pitää saada se fiilis.



Uudet ideat ja innovaatiot tuovat toimintaan sitä jotain. Ei ole merkitystä onko kyse yritystoiminnasta, sijoittamisesta taikka asuntosijoittamisesta. Yleensä kun oivaltaa jotakin uutta - mitä muut eivät vielä ole oivaltaneet - on ainakin tovin muita edellä. On totta, että uusi ei ole kauaa uutta ja täten uusien ideoidenkin hyöty laimenee ajan kanssa. Asuntosijoittaminen on kuitenkin kovin perinteikästä puuhaa. Nykyään se on jo koko kansan huvia, joten vuokralaiset asuntoa hakiessaan saattavatkin kaivata jo vähän leipää ja sirkushuveja. Pitää löytyä niitä erottautumistekijöitä. Tottakai se asunto ja tuleva koti ovat keskiössä ja niin sen kuuluukin olla. Viihtyvyyteen voi kuitenkin monella tapaa vaikuttaa. Tässä vuokranantajalla on merkittävä rooli.


Vuokralainen on asiakas, jota tulee kunnioittaa ja myös opettaa (vuokranantaja=valmentaja aiheesta lisää TÄÄLTÄ). Kunnioittamisen ja opettamisen polulle kuuluvat myös palkitseminen ja kiittäminen. Hyvästä vuokralaisesta huolehtiminen voi johtaa hyvinkin pitkään, avoimen kommunikaation luottamusta herättävään vuokrasuhteeseen. Myös vuokrasuhteen päätyttyä parhaimpia vuokralaisia voi kiittää ja hyödyntää heidän verkostoaan vuokrailmoitusta vyöryttäessä (aiheesta lisää TÄÄLTÄ) asuntoa uudelleen vuokralle.


Toisille vuokranantajille vuokralainen on vain lypsylehmä, tie rikkauksiin, keino maksaa sijoituslaina kuin itsestään. Nykypäivänä vuokralainen on jo monille asiakas ja koko homman ytimessä. Niinhän sen pitääkin olla, ilman vuokralaista ei olisi tulojakaan. Sijoituslainat eivät maksaisikaan itseään kuin itsestään.


Luovuutta on monenlaista. Näytöillä voi nähdä vähän enemmän vaivaa, vuokranantajan itsensä markkinointi vaikka vuokralainen ei päätyisikään juuri sinun asuntoon. Asuntoa voi stailata, vuokrata kalustettuna. Airbnb on ongelmien sijaan opettanut paljon uusia sitouttavia niksejä aidosti palvella asiakkaita. Palvelulla on merkitystä. Todellinen vuokranantaja myy kodin lisäksi itsensä. Palvelualttiutta voi olla korvaamaton aluetuntemus, omakohtaiset kokemukset asunnosta, huoltokirja taikka vain hyvät vinkit parhaimpiin ulkoilureitteihin tai hyvä diili lähisalin yrittäjän kanssa. 



Asuntosijoittajan luovuus voi kukkia jo ennen vuokralaisenkin hommaamista. Asuntosijoittaminen on kovin usein velkavivulla sijoittamista, mutta mitä velkaa, keneltä ja millä ehdoilla onkin nykypäivänä jo perinteisiä kivijalkapankkeja isompi kuvio. Myyjärahoitus, asuntohakkerointi, joukkorahoitus... Vaikka ne ovatkin pitkälti lähtöisin isosta maailmasta jenkkilästä, eivät ne ole enää tuntemattomia mahdollisuuksia Suomenkaan periferiassa. Käänteinen asuntolaina jonkun muun kuin pankin kanssa voi olla molemmille, niin sijoittajalle kuin vanhalle omistajalle paljon parempi diili kuin pankin kanssa. 


Asuntosijoittajan ei tarvitse olla Pelle Peloton, mutta pieni ajatusvirta laatikon ulkopuolella ei ole lainkaan pahitteeksi. Jos kerron nuorelle opiskelijalle mistä saa kaupungin parhaan kebabin taikka mistä löytyy lähin hintalaatusuhteeltaan hyvä sali en joudu näkemään hirveästi ylimmääräistä vaivaa. Jos ehdottaa myyjälle käänteisen lainan tyyppistä ratkaisua, mitä siinä voi hävitä? No ne riskit nyt ekana ehkä olisi hyvä tietää, jotta ei tosiaan pahemmin ota nilkoilleen. Luovuudella on myös rajansa, asioista kannattaa ottaa etukäteen selvää. 


Luovuus on laiskuutta, kun kaiken saa rullaamaan hyvinkin sujuvasti vaivanäön määrä vähenee kummasti. Vuokralaisten perään ei tarvitse kysellä. Jos jokin asia ei toimi, saan siitä yleensä heti ilmoituksen. Jos vuokralainen on vaihtamassa maisemaa, saan siitäkin usein hyvissä ajoin ilmoituksen. Olempahan sitä joskus tarjonnut asunnon ostoaikeissa olevalle vuokralaiselle omaa kämppäänikin. 


Tulen usein pyörällä asuntonäytölle, olen vastuullinen ja vihreä vuokranantaja heti alusta alkaen. Vihreys voi näkyä myös vuokranantajan luovuutena opettaa nuorelle ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavaa nuorta kuluttamaan fiksummin. Moni osaa kysyä sähkö- ja vesilaskun perään, mutta eivät läheskään kaikki. Etäseuranta (helposti äpin kautta) voi mahdollistaa pieniä säästöjä kerrostaloasukille, mutta opiskelijan budjetilla sillä voi olla suurtakin merkitystä. 


Vuokranantajan luovuus voi olla vain pieniä ahaa elämyksiä. Jos voin auttaa vuokralaista säästämään taloyhtiön kustannuksissa (lämmitys, vesi tms...) teen sen ja tämä yleensä auttaa vuokralaistakin säästämään. Vastuullisuus ei ole vain pihistelyä, omasta mielestäni se on jopa hauskaa. Tiedän että kaikki eivät ajattele samoin ja kunnioitan heidän valintojaan. Kierrättämismahdollisuudet ja vihreä sähkösopimus ovat monille merkityksellisiä asioita. Sen kuuluu olla merkityksellistä kaikille.


Luovuudenhullu ja vihreä vuokranantaja kiittää, kumartaa ja kuittaa jälleen.


keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Vuokranantaja = vuokralaisen valmentaja

Kovin usein, erityisesti yliopistokaupungeissa, tarjoamani asunto on nuorelle opiskelijalle se ensimmäinen oma koti. Tämä tarkoittaa sitä, että yksin eläminen ja asunnosta huolehtiminen ovat hyvinkin uusia ja jännittäviä asioita. Tällöin on mielestäni vuokranantajan vastuulla perehdyttää vuokralainen (oikeudet ja vastuut).

Toimiva kommunikaatio on avain toimivaan vuokrasuhteeseen. Toimivuus tarkoittaa tehokkuutta ja aloitusta jo heti ennen vuokrasopimuksen tekoa. Vastaan lisätiedusteluihin ja pyrin saamaan esille myös niitä kysymyksiä, jotka usein jäävät kysymättä. Teen itsestäni usein helposti lähestyttävän, mutta en kuitenkaan vuokrasuhteen aikana pyri saamaan soittoa tai watsap viestiä aivan kaikista pikkuasioista. 

Vuokrasopimusta tehdessä laitan pohjan lisäselitteineen etukäteen tutustuttavaksi. Allekirjoitusten yhteydessä myös käyn läpi kohta kohdalta mitä mikäkin lause tai asia tarkoittaa. Käyn avoimesti omat ja vuokralaisen vastuut läpi ja annan yleensä sopimuksen liitteeksi mm. asunnosta huolehtimisohjeen. Olen pyrkinyt aina myös kokoamaan erillisen kämppäkansion: manuaalit ja ohjeet helposti saatavilla, omakotiasujalle aivan must. Poismuuton yhteydessä toimitan myös muistutuksenomaisesti loppusiivousohjeen. On useita tuttuja (niin omistusasujia kuin vuokralaisia), joille ei tule mieleenkään puhdistella liesituulettimen suodattimia taikka hajulukkoja säännöllisesti.


Asuntosijoittaja ei voi ajatella vain tuottoja laskin kädessä. Vuokranantajan on oltava myös ihminen, tämä ei ole vain sijoittaja, vaan myös vuokralaisen valmentaja. Vuokranantajan oman talouden (aiheesta lisää TÄÄLTÄ) ja oman stressitestin (aiheesta lisää TÄÄLTÄ) tulee olla kunnossa. Vuokranantajan on kuitenkin pidettävä huolta niin omasta kuin vuokralaisensa taloudesta, jotta vuokralainen aidon oikeasti selviytyy vuokristaan ja velvoitteistaan. Tämän tulee käydä ilmi jo vuokralaisen valinnassa, taustat ja maksukyky kannattaa selvittää. 

Varsinkin opiskelijakaupungissa vuokra-asunto voi olla se ensimmäinen oma koti, joten se vaatii myös tietynlaista opettelua ja opastusta. Kaikille ei välttämättä tule itsestäänselvänä, että asumisen erillisiin kuluihin kuuluvat (usein) vuokran lisäksi sähkö, vesi ja netti. Ja vaikka vuokranantajan vastuulle yleensä kodinkoneiden, kuten jääkaapin ja pesukoneen toimivuus kuuluvat, niin kannattaa niiden käytössä ja huollossa myös opastaa. Harva nuori myös välttämättä muistaa tai edes osaa putsata hajulukkoja taikka liesituuletinta. On siis asioita joissa kannattaa oma-aloitteisesti opastaa.

Vuokranantajan ei tarvitse ottaa vanhemman nalkuttavaa roolia vaan ennemminkin kiinnostuneen huolehtiva ja tiukka linja. Uudelle paikkakunnalle muuttavan nuoren tukiverkosto voi olla aivan toisaalla ja toisekseen itsekseen asuminen voi vaatia pientä opettelua. Vuokralaisen tulee pystyä kantamaan oma vastuunsa, mutta myös oman selustansa turvaamiseksi erilaiset velvoitteet ja huoltotoimenpiteet kannattaa käydä läpi ja välillä niistä jopa muistuttaa.

Myös vuokralaisen on hyvä muistaa huolehtia omasta tontistaan - tai tässä tapauksessa ennemminkin asunnostaan. Tukiverkostot ja vanhemmat ovat aina hyvästä, mutta kaikkia neuvotteluja tai varsinkaan kysymysten esittämistä ei kannata antaa muiden hoidettaviksi. Arvostan sitä, että voin kommunikoida suoraan vuokralaisen kanssa. Vuokralainen voi esittää kysymyksiä omalla suullaan ja saan myös vuokralaiselta suoraan vastaukset ilman mutkaa. Toki ensimmäistä omaa kotia hakiessa kannattaakin turvautua lähimmäisten tukeen, oli kyseessä sitten vanhemmat, kaverit taikka parempi puolisko. 

Jos vuokraan sijoitusasuntojani pyykinpesukoneella olen käynyt niitä myös välillä huoltamassa ja vaihtamassa uuteen. Annan kuitenkin aina käyttöohjeen vuokralaiselle taikka vähintään toimitan nettilinkin oppaaseen. Kalustettujen asuntojen osalta vanhojen kalusteiden poisroudaaminen kuuluu niin ikään minun vastuulle. Onhan sitä tullut jos jonkinlaista apua tarjottua mm. rikkoontuneen peilikaapin saranan vaihtamiseen (oli muuten kunnon nettitilausshow) ja auttamassa suojaamaan tavarat ennen putkiremonttia. 

Autan parhaani mukaan asuntooni ja talouteen liittyvissä kysymyksissä. Olen helposti lähestyttävä ja pidän keskusteluyhteyden mielelläni avoinna. Haluan pitää huolta niin vuokralaisistani kuin heidän kodistaan (ja omaisuudestani siinä sivussa). En halua tunkeilla, mutta haluan että vuokralaiset viihtyvät ja tietävät että voivat tarpeen tullen olla yhteydessä, mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Valmentajakettu kuittaa.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Workout your magic number

There are many social media channels that guide you to be a millionaire. But do you really need that? I challenge you to think how much income/month would be sufficient. I think at the moment I could be happy with 2000/month (net). AND if the number change and one needs more, one should be able to switch gears and do something about it. Have a plan, for pretty much everything.


Of course it would be nice to be a millionaire but it might be too hard road to follow. There are many blogs and posts about getting from 0 to 100 or even thousands and how easy or frugal it is. ”I have done it so everyone can...” LOL.

As a landlord I think my first goal is to get to the magical number of five. It is not easy but it is achievable. ”Aim higher” my ass. First aim lower and then you can see if it is for you. Landlording for example is not for everybody. After 3 or 4 or 5 apartments and a little bit of a passive income one can see how it is. 

”Think big” could just make you running wild and you lose your focus and motivation...  You might even hit the wall. The goal might be too far away. If you start losing weight you don’t go to the gym and put all in and crush yourself and your bones. If you start investing you don’t put everything in one basket. You need to able to see the big picture, but you also need to enjoy the ride. 

As a landlord going from 0 to 100 rental properties or apartments is rough. You might want to test yourself first by setting the goal to 4 or 5. If everything goes well and you are having fun, well hell, then you aim for 10 or 15 apartments and so on. There will be a point when enough is enough.

I currently own 4 rental apartments/properties and I am renting out one car spot. Have I enjoyed the ride? Yes and no. Have I thought what is enough? Yes, many times. Still I have not worked out my magic number...

BUT I would not change a thing.

Kettu kuittaa.