tiistai 24. lokakuuta 2017

Putkiremonttiseurantaa

Taitaa nyt olla järjestyksessään 3. työmaakokoukseni takanapäin. Kokouksissa on noussut aika usein esille erilaisia käytäntöjä tai eri osapuolten roolit.

1) Taloyhtiön edustajat kauhistelevat hintoja ja lisäkuluja. Hyvityksiä ja alennuksia koitetaan löytämällä löytää ja vaatia.

2) Urakoitsija pahoittelee, mutta kuittaa syntyneet lisäkulut aika hyvin lähes poikkeuksetta lakipykälillä ja säännöksillä (ja niitä sitten riittää, kannattaa tutustua RATU kortistoon). Tieto kuitenkin kulkee hyvin, asioista keskustellaan avoimesti ja työmaalla pääsee kokousten yhteydessä halutessaan kiertelemään.

3) Valvojalla kiirettä pitää ja kohteemme ei varmasti ole ainoa. Tämä saapuu aikalailla kokoukseen viimeisenä ja lähtee suht lentämällä yleensä ensimmäisenä (luultavasti seuraavaan paikkaan). Sähköposteja tulee silloin tällöin ja viikkoraportteja ihan kiitettävästi. Töitä varmasti riittää.

4) Isännöitsijä istuu harvinaisen hiljaa ja kirjaa lähinnä läpi käytyjä laskuja ja kuluja ylös. Isännöitsijä jolla on kokemusta putkiremonteista ja joka puuttuu keskusteluun, arvostaisin.

5) Naapuriyhtiöt voivat aiheuttaa mittakaavaetuja jos saadaan tehtyä hyvässä hengessä yhteistyötä ja jos keskusteluyhteys on avoinna voi ainakin omaa remonttia helpottaa. Toisaalta jos naapuriyhtiö sulkee tontin rajat kivillä ja keinulla (yön aikana ilmaantuivat mystisesti), jotta kaivuri ei ainakaan erehdy väärälle tontille lienee keskusteluyhteys pahasti metsässä.

Eri lisätöistä päätöksiä tulee tehdä harvinaisen nopeasti ja välillä niitä työmailla suoritetaan ennen lopullista päätöstä. Ymmärrän, että ei ole yhtiön kannalta järkevää seisottaa työmaata jotain päätöstä odotellessa, mutta toisaalta päätöstä, sen tärkeyttä ja nopeutta tulisikin yleensä maallikkohallitukselle painottaa, jotta marssijärjestys säilyisi oikeana. 

Asbesti, jälleen. En pidä siitä, mutta ymmärrän täysin sääntelyn. Terveydelle haitalliseksi todetun aineen käsittely asianmukaisesti on kaikkien etu. Puren hammasta lisäkuluista, mutta en valita, koska kyseessä on sekä remontin työntekijöiden kuin asukkaidenkin terveys. Sääntely keskittyy erityisesti työsuojeluun ja periaatteessa jos itse teet niin ihan sama (toisaalta mikään ei ole koskaan niin mustavalkoista). Sanoisin kuitenkin, että "teen itse ja säästän" kusee kyllä asbestin kanssa pahasti omille nilkoille (oma terveys, naapurit, yhtiö, vuokralaiset jne.). Oikeustapauksia odotellessa...

Olen käynyt asbestisäännöksistä keskustelua kiinteistöliiton kanssa ja heilläkään ei ole vielä mitään ennakkotapauksia tiedossa koskien asbestia tavalla tai toisella. Ei minulla niin väliä, mutta asbestin kanssa leikkiminen voi vaikuttaa niin moniin muihinkin. 

Itse istun yleensä tarkkeillen nurkassa (ehkä en sentään), kyseenalaistan jos näen siihen tarvetta, kyselen tyhmiä tai fiksuja (tulkinnanvaraista) jos en ymmärrä. Odotan vielä päivää, kun kokoukseen joku tuo konjakkipullon (kuulemma pitkä perinne, toisaalta edellyttää perustavan laatuista virhettä, joten ehkä en niin innolla odota). Pullakahvit sähköurakoitsija tarjosi, kun oli muistanut urakkasopimuksen sisällön väärin ja tarjonnut lähemmäs 10te lisätöitä, jotka jo kuuluivatkin (vähän suppeammin, mutta kuitenkin) urakkaan.

Työmaakokoukset eivät ole mitään aivan keveitä kahvitteluhetkiä vaan niihin kannattaa oikeasti osallistua mieli virkeänä ja kysymyspatteristot tarpeen vaatiessa valmisteltuina etukäteen ja kokouskutsuun tutustumalla. Budjetti natisee liitoksistaan, mutta toivotaan että pahin on jo takana, jos näin on niin voin jo alkaa harkitsemaan konjakkipullon vientiä kokoukseen. Happy people make wonders.

Työmaakettu kuittaa.



torstai 19. lokakuuta 2017

Verotuspäätös (vihdoin)

Veroilmoituksen tekeminen on jokavuotinen verta, kyyneliä, tietämättömyyttä ja hikeä sisältävä operaatio. Pientä tärinää oli jo ilmassa verotuspäätöksen odottelun päästessä aika viimeisille hetkille. Vihdoin sain päätöksen ja olen pääasiallisesti tyytyväinen. Päätös vaatii vielä tarkempaa silmäilyä ja tarkastelua, mutta nopeasti katsottuna homma näyttäisi menneen niin kuin pitäisi. 

Kerään kuittini ja tositteeni sähköiseen kirjanpitooni ja käyn ne tarkemmin läpi veroilmoitusta tehdessäni. Kuitit sisältävät aikalailla kaikkea saumausaineista siivoustarvikkeisiin. Kyllä, pidän omaisuudestani huolta, vähintään aina silloin kuin vuokralainen vaihtuu, mutta aina myös silloin kun vuokralainen sitä pyytää tai tilanteet sitä vaativat. Ja kyllä kaikki nämä välineet ja materiaalit, joista löytyy kuitit, minä myös vähennän. Työlle ei voi antaa vähennyksiä tai mitään hintaan, vaikka milloin missäkin keskustelussa niin väitetään Kilometrit kuitenkin myös aina vähennän ja pyrin joka vuosi myös mahdollisimman tarkkaan ne kirjaamaan ylös, perusteluineen.

Uskoisin jälleen säästäneeni pienellä vaivalla useita satasia. Toisaalta ottamalla kuvan ja kirjaamalla kuitin heti ylös selitteineen, uskon myös säästäväni paljon vaivaa. DIY (tee-se-itse) vuokranantajana toimiminen ei ole mitenkään vähävaivaista vaan oikeasti vaatii panostusta, ponnistelua ja välillä jopa ahkeruutta. Luonnollisesti haluaisin nojata palmua vasten, laittaa kädet ristiin niskan taa ja nostaa jalat pöydälle. Mutta harvemmin se varallisuus aivan tekemättä syliinkään juoksee. 

En väitä, että veroilmoituksen tekeminen on lempipuuhaani, mutta jos sillä voi säästä satasia tai jopa tuhansia niin kyllä sen melko mielelläni teen. Vaikka siihen sitten tuhrautuisikin useamman työpäivän edestä tunteja. Kyllä minunkin laskupäälläni siinä ihan tuntipalkoille silti pääsee. Verotus on yksi osa-alue lisää johon oikeasti kannattaa paneutua ja panostaa.

Verotuspäätöstä odotellessa elelen aina vähän jännän äärellä, mutta tähän mennessä kaikki tuntuu menneen melko sujuvasti. En odota, että näin tulee asiat aina olemaan, mutta jatkossakin hoidan kirjanpitoni ja perusteluni kunnolla. Tulen jatkossakin panostamaan veroilmoitukseen, odottamaan pelonsekaisin tuntein päätöstä, vaikka tiedän että kaikille vähennyksilleni on tarkat perusteet. Tiedän myös, että kaikilla näin ei ole.

Verokettu kuittaa.

torstai 12. lokakuuta 2017

Kiinteä vai vaihtuva korko?

Jokunen aika sitten kirjoittelin ajatuksia koron noususta. Aihetta voisi vielä jatkaa vertaamalla kiinteää korkoa vaihtuvakorkoiseen (vaikka nyt tyypillisimpään 12kk euriboriin). Aihe on jo tovin puhuttanut aika paljon ja pompsahtelee säännöllisen epäsäännöllisesti myös mediassa.

Kyllä, tämä on minun mielipiteeni ja kuvaus lähinnä siitä miten oma mieleni juoksee (tästä syystä myös vähän vapaamielisempiä laskujen pyöristelyitä). Itse en pidä kiinteää korkoa vaihtoehtona. Mielestäni pankki yleensä osaa ottaa omansa ja täten hinnoitella tuotteensa hyvin sen mukaan. Täten kiinteä korko tuo mielestäni vain tasaisuutta (helpommat yöunet) ja helppoutta exelien ja laskelmien tekoon.

Otetaan esimerkki 100 000e lainalla, korkotilanne on 1% (12kk euribor, sis. marginaalin) ja 10 000e lyhennykset lainan pääomaan vuosittain.
1. vuosi: korkoja makseltu alle 1000e, pääoma 90 000e
2. vuosi: korkoja makseltu alle 900e, pääoma 80 000e  
3. vuosi (korot x1,5): korkoja makseltu alle 1200e, pääoma 70 000e
4. vuosi: korkoja makseltu alle 1050e, pääoma 60 000e
5. vuosi (korot tuplaantuvat, korko "jo" 3%): korkoja makseltu 1800e, pääoma 50 000e
6. vuosi: korkoja makseltu 1500e (korkoja maksettu yhteensä 6. vuoden loppuun mennessä 7450e)
...

Verrataan edellistä 1,5% kiinteään korkoon. Jotkut pankit tarjoavat moisia ilman avauskuluja jotkut taas hinnoittelevat kiinteän koron tuotteille hinnan. Oletetaan vaikka että kiinteän koron saa ilman erillisiä kustannuksia.

Eli nyt 100 000e lainalla, korko on kiinteä 1,5% (sis. marginaalin) ja taas perinteikkäät 10 000e lyhennykset lainan pääomaan vuosittain.
1. vuosi: korkoja maksellaan 1500e, pääoma 90 000e
2. vuosi: korkoja maksellaan 1350e, pääoma 80 000e  
3. vuosi: korkoja maksellaan 1200e, pääoma 70 000e
4. vuosi: korkoja maksellaan 1050e, pääoma 60 000e
5. vuosi: korkoja maksellaan 900e, pääoma 50 000e
6. vuosi: korkoja maksellaan 750e (korkoja maksettu yhteensä 6. vuoden loppuun mennessä 6750e)
...

Eli 4. vuoden loppuun mennessä 12kk euribor laina näyttäisi olevan 950e halvempi, mutta ero pienenee jo 5. vuonna, vain 50e luokkaa 12kk euriborin hyväksi. 6. vuoden jälkeen tilanne on 850e kiinteän koron hyväksi. Siitä eteenpäin ero vain kasvaisi kiinteän koron hyväksi, riippuen toki kuinka pitkäksi aikaa kiinteän koron saa.

Kiinteän koron lainat ovat spekulaatiota, mutta tuovat myös varmuutta. Tiedät mitä korkoja maksat ajanjakson X. 1,5% kiinteä korko (sis. marginaalit ja kulut) on nykypäivänä jo aika halpaa, toki siihenkin vaikuttaa miten pitkä kiinteän koron jakso olisi. Kiinteä korko on siis tavallaan kuin vakuutus ettei näpit pala JOS korot nousee ja tällöin siitä onkin hyötyä. Samoin kuin vaikka talon palovakuutus, että JOS talo palaa. Harva ehkä kuitenkaan haluaa tönönsä palavan.

Kiinteillä koroilla pelaava tosin voisi toivoa korkojen nousevan ja seuraavan kuola valuen kieli pitkänä, kun muut mahdollisesti polttavat näppejään. Kun herra Kiinteä tietää kulunsa tietylle ajanjaksolle voi olla nousevilla kelluvilla koroilla sijoittaneiden asuntoja alennusmyynneissä ja niihin voi olla otollisempaa tarttua.

Paljon spekulaatioita, mutta sitähän sijoittaminen pitkälti on. Jollei tiedolla ja taidolla niin tuurilla. Joillekin kiinteä korko sopii, luo turvaa ja turvaa yöunet. Olen itse tullut siihen tulokseen, että ilmankin pärjään, toisaalta tämäkin lienee asia jonka aika jälleen näyttää.

Kettu kuittaa.






keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Vuokralainen vaihtoon (ceissi 4)

Herään elokuisena lauantaiaamuna mökillä suhteellisen virkeänä (ei, en ole aamuihmisiä). Vuokralainen on laittanut viestiä ja pyytää soittamaan. Ei koskaan positiivinen fiilis vaikka aina pyrinkin madaltamaan vuokralaisen kynnystä soittaa vuokranantajalleen mahdollisimman minimiin. No, vuokralainen on löytänyt ensimmäisellä katselukierroksellaan unelma-asunnon (omistus) itselleen. 

Kyseisen vuokralaisen kanssa olen ollut jonkunkin verran tekemisissä, aina positiivisissa merkeissä, joten ihan puskan takaa oman asunnon metsästys ei tullut. Aikataulu vain tuli melko yllätyksenä ja tätä myös vuokralainen vuolaasti pahoitteli, koska piti asunnostaan, vuokranantajastaan ja hommat olivat aina hänen mielestään hyvin toimineet (samaa mieltä).

Noin 15min puhelun jälkeen ja olin luonut vuokrailmoituksen pohjan ja ottanut jo yhteyttä tori.fi kautta muutamiin vuokralaisehdokkaisiin. 30min mennyt ja muutamat olivat jo vastanneet takaisin ja muutamien kanssa lähiviikot jatkettiin neuvotteluja. Loppujen lopuksi puhelu ei ollut positiivinen, mutta ei se myöskään pilannut mökkiviikonloppua.

Mökiltä asiaan uhrautui vajaan yhden tunnin työ (vuokralaisten selailu, viestittely jne.) ja toki varmaan takaraivoon jäi jatkuva ajatuksen kipinä. Kaiken kaikkiaan asunnon vuokraamiseen/myymiseen aikaa kului noin 4-5h. Eli kyllä siihen aikaa vierähti, mutta samalla tuli hyvin kertailtua vuokraamisen perusoppeja ja testattua markkina jos asunnon olisikin myynyt.

Onni onnettomuudessa oli että avasin jälleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan pienen suuren suuni ja kävi ilmi, että eräs tuttu oli vailla asuntoa. Näyttö onnistui helposti vanhan vuokralaisen kanssa sopien ja sitten asunto olikin melkolailla vuokrattu. 

Hanketta ei lainkaan helpottanut, että vuokralainen vaihtui juuri kohteessa, johon on ensi vuoden keväällä (eli vajaan 6kk sisällä) tulossa putkiremontti. Toisaalta asunto on kylppäriä lukuunottamatta priimakunnossa ja tästä syystä varmasti herättikin putkiremontista huolimatta melko hyvin kiinnostusta. 

Vuokrasopimuksen irtisanominen elokuussa tarkoitti myös opiskelijasesongin väistymistä. Alan mitä enemmissä määrin ymmärtämään määräaikaisten vuokrasopimusten käyttäjiä. Matkassa oli siis epäonnea, mutta yhtälailla (jollei jopa enemmän) myös onnea. 

Olen iloinen, että vanha vuokralaiseni löysi itselleen uuden oman kodin ja tuttuni sai uuden vuokra-asunnon melko vaivattomasti. Tuuria oli jälleen matkassa, mutta kyllä ajankohdasta riippumatta yli 4 viikkoa pitäisi riittää kevyesti uuden vuokralaisen löytämiseksi, putkiremontista ja sesonginjälkeisestä ajankohdasta huolimatta. 

Challenge accepted and accomplished.

Fox is of the hook. Kettu kuittaa.