Talonpoika, lukkari, lakimies, kirjanpitäjä, kirvesmies, erotuomari, psykologi, puunkaataja…
Asuntosijoittajan ja vuokranantajan elämä on monipuolista puuhaa. Ja se vaatii monipuolista osaamista tai ainakin ymmärrystä. Pääasiallisesti ja parhaimmillaan asuntosijoittaminen on tylsää ja melko passiivista puuhaa. Täysin passiivisesta sijoitusmuodosta ei kuitenkaan voi puhua ja usein vielä asioilla on tapana sattua samoihin aikoihin. Eli kun niitä asuntojakin kertyy useampi niin voi hyvinkin tulla tilanteita kun useampia vuokralaisia vaihtuu, vessanpönttöjä menee tukkoon tai vaikkapa vuokria rästiintyy. Tämä ei siis ole pelottelua, vaan lähinnä hyvä tiedostaa. Itsehän olen parhaimpina viikkoina tai kuukausina vuokraillut paria asuntoa, paria kolmea autopaikkaa, touhuillut flipin parissa ja myynyt osakkeen hoitaen myös sen paperityöt ja avaimet (joskin pääasiallisesti etänä).
Asuntosijoittaminen ja erityisesti vuokranantajuus on monipuolinen laji. Mitä enemmän sitä tekee sitä enemmän oppii. Pelkällä exelillä ei esimerkiksi pitkälle pötki. Omat luvut on hyvä toki tiedostaa ja perusmatikka hallita. Tämän lisäksi tärkeimpiä taitoja lienevät sosiaaliset taidot, eli ns people skills. Asumisen yhteydessä kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä: on niin myyjiä, ostajia kuin vuokralaisia ja remppailijoita ja taloyhtiöiden edustajia. Erityisesti tästä syystä monipuolisuus ja moniosaaminen on hyvästä.
Vuokranantajan tärkeimmät taidot tiivistetyttynä kolmeen:
1. Psykologi (niin omaa kuin vastapuolen ajatusmaailmaa on hyvä ymmärtää vähän laajemmin)
2. Taloustaidot
3. Remppaitaidot
Ei ole olemassa oikotietä onnee, mutta nuo kolme luovat varsin hyvän pohjan. Olen mielestäni joskus jo aikaisemmin myös käynyt läpi ominaisuuksia tai ”ammatteja joita olisi hyvä löytyä taloyhtiön hallituksesta”.
- Lakimies
- Kirjanpitäjä
- Kirvesmies/remppailija
- Rakennusmestari/insinööri
- Putkari/sähkäri
- Asukasosakas
- Myyjä
- Verokonsultti
- Ekono(misti)
- Sijoittajaosakas
Kyseessähän on siis oma listaukseni kontakteista joita on hyvä löytyä. Miksei vähän sitä omaa osaamistakin. Tämäkään ei siis ole tyhjäntävä listaus, mutta mielestäni kaikissa kohdissa on omat puolensa. Asuntosijoittaja ei ehkä voikkaan olla kaikkien alojen DIY seppä, tai se vähintäänkin jossain vaiheessa kostautuu. Se että toimii ja verkostoituu ”sisäisesti” asuntosijoittajien tai saman henkisten kanssa ei mielestäni riitä. Verkoston on hyvä olla kattava, jotta tilanteissa joissa edes DIY Vuokranantaja ei pärjää omillaan, niin on tukea ja tulivoimaa ympärillä.
On hyvä tietää ja osata paljon. On arvokasta pystyä ratkomaan ongelmia (vaikkapa vuokralaisten tai taloyhtiöiden) melkeimpä lennosta. Tekemällä paljon itse oppii vastaamaan moniin kysymyksiin ja selvittämään asioita aivan eri tavalla. On kuitenkin hyvä tiedostaa omat rajoitteensa ja kyettävä turvautumaan asiantuntijaan tilanteen niin vaatiessa. Mm. putkien ja sähköjen kanssa touhuilu on itsellekin ollut aina hyvin selkeä ”nounou”. Siitäkin maailmasta olen oppinut valtavasti ja ymmärrän teknisestä vianselvittämisestä jo huomattavasti enemmän. Helpottaa muuten kummasti tilanteissa joissa lämmityksen yskiminen -20 asteen pakkasilla voisi tuoda hienoista suurempaa kuumotusta.
Ymmärrän varsin hyvin, että pelkkä DIY tee-se-itse mentaliteetti saattaa jarruttaa tekemistä. Toisinaan se voi olla vapauttavaa ja varsin opettavaa. Enkä siitä varmaan koskaan täysin luovukkaan. On kuitenkin turhaa pyrkiä olemaan superihminen tehden aivan kaiken itse, samalla käyden töissä ja pyörittäen perhearkea. Kattava perusosaaminen auttaa ratkaisemaan monia ongelmia ja löytämään vastauksia. Lisäkäsistä ja lisäosaamisesta (muiden toimesta) ei kuitenkaan koskaan ole haittaa. Nykyään jopa ihan mielelläni maksan hyville tekijöille enkä välttämättä halua edes lähteä tinkimään hinnasta sen enempiä, kun homma toimii.
Pitää oppia nauttimaan. Ja uskoisinkin jo päässeeni kaappipsykologina nextille levelille. Ymmärrän erityisesti paremmin omaa toimintaani ja ajatuksiani. Se jos jokin on jo varsin suuri harppaus ja voitto.
Kehäkettu kuittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti