Teot puhuvat puolestaan ja olenkin kautta aikain seurannut omaa energiankulutustani varsin tiukkaan. Pihin luonteeni johdosta penniä on venytetty myös sähkölaskun kautta. Ensitalon hankinnan ja remonttien jälkeen sähkönkulutus puolittui (23 000kwh --> 11 000kwh). Nykyisessä asumuksessamme energiankulutus vähentyi noin 25%. Myös edustamissani taloyhtiöissä on energia-asiat otettu keskusteluihin mm. putkiremonttien, lämpötilasäätöjen, lataustolppien ja aurinkopaneelien kautta. Omalla toiminnalla ja kiinnostuksella pääsee pitkälle. Jollei itse ole valmis tekoihin, niin asiaa on hankalaa myydä isommalle yleisölle. Jos itse on asiasta kiinnostunut ja vieläpä motivoitunut tekemään asialle ominkin voimin jotain, pääsee jo aika pitkälle. Pelkästään energiankulutusseurannan aloittaminen lienee yksi tärkeimpiä energiasäästön mahdollisuuksia. Omiin kulutustottumuksiin oppimalla voi oppia säästämään yllättävänkin paljon sähköä ja karsimaan turhasta.
Pidän perinteisiä: valot pois, lämpötilaa -1 astetta... liiankin helppoina vaihtoehtoina, joskin varsin toimivina. Itse seurannan aloittaminen ja motivaation kiinnostuksen nostaminen merkitsevät enemmän. Muutoin asioista loppuu into liian nopeasti kesken. Tästä syystä ymmärrän pörssisähkön puolesta puhujia. Joillekin joita ei miellytä uusien jopa 2v sitouttavat määräaikaiset sopimustarjoukset, niin pörssisähkö voikin olla varteenotettava vaihtoehto. Se vaatinee perehtymistä, mutta sillä on aidon oikeasti mahdollisuus myös säästää. Ymmärrän että mukavuudenhaluinen ei halua alkaa säätämään jos kyseessä on sentin säästö/kwh (kuten ennen), mutta tilanne muuttuu jos kyseessä on kymmeniä senttejä/kwh. Ehkä niitä lämmitysjärjestelmiä voisikin säätää toimimaan halvemmilla tunneilla. Moniin järjestelmiin on myös saatavilla etäohjausmahdollisuudet ja älykäs automatiikka manuaalisten toimenpiteiden tai ajastusten sijaan. Ja ehkä siellä saunassa ei ole välttämätöntä käydä jos pörssisähkö maksaa kulutuspiikistä johtuen 1e/kwh ja vaikka oma määräaikainen sopimus olisi 4snt/kwh. Eli kulutuspiikkeihin voi vaikuttaa vaikkei se välttämättä suoraan itseensä juuri sillä hetkellä vaikuttaisi.
Energiakriisi tekee tuloaan tai on jo käsillä. Ilmastonmuutoksesta on jo puhuttu pitkään. Kuitenkin vasta nyt energiankulutustottumuksiin aletaan havahtumaan, kun niitä 1-2v määräaikaisia sähkösopimuksia on katkolla ja hinnat voivat lähes 10 kertaistua. Keskustelupalstat ja erilaiset kommentit ovat pullollaan asiaan liittyviä kommentteja. Myönnän itse puolueellisuuteni, että määräaikaisen sopimuksen päättyessä 09/2023 olen ehkä aiheessa hitusen jäävi huutelemaan. Väitän kuitenkin olevani energiankulutustottumuksissani ja -seurannassani varsin perillä asioista. Olen jo ryhtynyt toimiin ja varmaan vieläkin löytyy parantamisen varaa. Jokin aurinkosähköjärjestelmäkokeilukin kiinnostaa. Olen myös hyvin etukenoisesti jo vuosia vaikuttanut laskevasti omien kohteideni energiakulutukseen pienentäen kulutusta jopa varsin huomattavasti. Osittain myös tästä syystä ei ihan parhaisiin säästölukemiin ole mahdollista päästä, vaikka viilattavaa varmasti vieläkin löytyy. Energiankulutuksen sosiaalinen puoli kuitenkin on hyvästä, sillä moni tuntuu kisaavan niin itsensä kuin muiden kanssa energiansäästöineen. Ja kyllähän tässä vähän omakin kilpailuvietti on heräillyt.
Erityisesti nyt myös vuokranantajien ja asuntosijoittajien kannattaa kiinnostua energiatoimenpiteistä. Vaikuttamalla taloyhtiöihin voi jo vaikuttaa paljon. Vaikuttamalla myös vuokralaisiin voi myös vaikuttaa paljon. Eikä kyseessä ole vain tuottojen boostaaminen kulusäästöjen kautta, vaan myös (energia)taloudellisuus jatkonkin kannalta. Kaiken hukan minimoiminen auttaa aina. Taloyhtiöissä voi koittaa vaikuttaa vaikkapa laskemalla yleisten tilojen lämpötiloja, vuokralaisia voi ohjeistaa seuraamaan omaa kulutustaan kuin myös taloyhtiön energiajärkevyyttä. Keinoja on monia ja asioihin kannattaa puuttua.
Tuorein oma energiaremonttini etenee seuraavaksi maksatusvaiheeseen kun haen varsin kattavaan tönöprojektiin 6000e avustusta. Yhtä laskua tässä vielä odotellaan. Aiemmista sähkönkulutusluvuista ei valitettavasti ole tietoa, arviot ovat olleet luokkaa 37 000kwh/vuosi. Toki se on vain arvio, vaikka varsin suolainen onkin. Arvio putki- ja lämmitysjärjestelmien uusimisen jälkeen pyörii siinä 10 000kwh/vuosi tienoilla.
Talk the talk and walk the walk. Tekemistä yhä kuitenkin piisaa.
Sähköunkulutuskettu kiittää kuittaa ja kumartaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti